KLDR znovu chrastí zbrojí. Chystá vojenské manévry

Soul – Severokorejský režim komunistického vůdce Kim Čong-una připravuje rozsáhlé pozemní a letecké vojenské cvičení. Vyplývá to z informací jihokorejských zdrojů, které citují světové agentury. Do manévrů, při nichž má být použita ostrá palba, se zapojí dělostřelecké jednotky a stíhačky severokorejského letectva. Přípravy se soustřeďují kolem přístavu Nampo necelých 30 kilometrů jihozápadně od Pchjongjangu.

„Zdá se, že rozsah cvičení bude docela velký,“ řekl jihokorejské agentuře Jonhap nejmenovaný činitel vlády Jižní Koreje. Ten také vyjádřil obavy z vojenské provokace vůči Jihu či z uskutečnění raketového testu během cvičení.

Severní Korea už v únoru provedla svou třetí jadernou zkoušku, za což ji Rada bezpečnosti OSN potrestala zpřísněnými sankcemi. Od té doby KLDR srší hrozby na Spojené státy a Jižní Koreu. Podle jihokorejské a americké rozvědky také chystá test rakety Musudan o doletu až 4 000 kilometrů, která by kromě Jižní Koreje a Japonska mohla zasáhnout tichomořský ostrov Guam, na němž mají USA vojenské základny.

Pchjongjang rovněž uzavřel společnou průmyslovou zónu Kesong, která se nachází na území KLDR a která byla posledním symbolem mezikorejské spolupráce. Počátkem dubna KLDR zabránila jihokorejským pracovníkům ve vstupu do oblasti a zablokovala dodávky surovin a potravin. Všech 53 000 severokorejských dělníků, kteří v Kesongu pracovali, bylo z průmyslové zóny odvoláno. V pátek se Jižní Korea rozhodla stáhnout z Kesongu všech svých asi 180 občanů, kteří tam dobrovolně zůstávali. Většina z nich se vrátila domů v sobotu, zbývajících 50 se má vydat do Jižní Koreje v pondělí. Podle expertů by tento krok mohl vést k úplnému zrušení provozu.