Denverský střelec se může u soudu ohánět nepříčetností

Denver - Americký soud dnes uznal, že denverský střelec James Holmes se může v chystaném procesu hájit svou nepříčetnosti. Muž obviněný ze zastřelení 12 lidí se tak může vyhnout trestu smrti, který pro něj požaduje prokuratura. „Shledávám, že pan Holmes rozumí účinkům a následkům žádosti o uznání neviny z důvodu nepříčetnosti,“ řekl soudce Carlos Samour poté, co Holmes během dnešního slyšení záporně odpověděl na otázku, zda má k pravidlům žádosti o uznání nepříčetnosti nějaké dotazy.

Soudce Samour dnešním rozhodnutím umožnil, aby Holmesův psychický stav přezkoumali lékaři. To může začátek procesu, původně chystaný na únor příštího roku, odložit až o několik měsíců. Pokud experti dospějí k názoru, že mladík byl v době činu nepříčetný, vyhne se trestu smrti a pravděpodobně stráví zbytek života v léčebně. 

Pětadvacetiletý Holmes podle obžaloby zastřelil loni v kině v Denveru v americkém státě Colorado 12 lidí a téměř sedm desítek zranil. Již před masakrem byl v péči psychiatra. Lékařka Lynne Fentonová, k níž docházel, měsíc před tragickou událostí o jeho potenciálně nebezpečné povaze informovala coloradskou univerzitu, kde studoval.

Holmesovi obhájci už v polovině května informovali soud, že pachatel se považuje za nevinného právě z důvodu duševní nemoci. Po svém zadržení byl podle soudních dokumentů dvakrát hospitalizován. Poprvé kvůli zraněním hlavy, která si způsobil při údajném pokusu o sebevraždu ve vazební cele. Podruhé pak kvůli okamžité potřebě psychiatrického dohledu.

Prokurátoři chtějí přesvědčit soud o tom, že obžalovaný se na svůj čin zcela systematicky a chladnokrevně připravoval. Vyšetřovatelé již na lednovém předběžném slyšení potvrdili, že si dlouhé měsíce shromažďoval zbrojní arzenál ke spáchání hromadné vraždy. Další důkazy má podle obžaloby poskytnout jeho zápisník, jehož použití u soudu dnes Samour povolil. Notes je součástí balíčku, který před masakrem Holmes poslal Fentonové a který údajně obsahuje podrobnosti o chystaném činu. Holmesovi obhájci se snažili znemožnit zveřejnění poznámek s tím, že jde o důvěrné informace mezi lékařem a pacientem, soudce však tento argument neuznal.

Ani jedenáct měsíců po činu není jasný útočníkův motiv. Podle jedné z teorií se stylizoval do postavy Jokera, který je v batmanovských příbězích zápornou postavou. Potvrzuje to fakt, že Holmes měl při střelbě vlasy nabarvené načerveno.

Vydáno pod