Němci zahájili mašinérii kvůli vydání nacistického zločince Karkoce

Berlín – Německé úřady začaly vyšetřovat čtyřiadevadesátiletého údajného válečného zločince Michaela Karkoce. Ten nyní žije ve Spojených státech. Je přitom podezřelý, že se za druhé světové války v Polsku podílel na masakrech civilistů. Němečtí žalobci v rámci předběžného vyšetřování zjišťují, zda proti Karkocovi existuje dostatek důkazů ke vznesení obvinění a podání žádosti o jeho vydání.

Německé úřady zahájily předběžné vyšetřování Michaela Karkoce, kterého lovci nacistů nedávno objevili ve Spojených státech. Rodák z ukrajinského Lucku byl důstojníkem a zakládajícím členem Ukrajinské sebeobranné legie a později i důstojníkem Haličské divize SS. 

Útvar, kterému Karkoc velel, údajně vypaloval vesnice plné žen a dětí v Polsku. Není sice zatím známo, zda se Karkoc na válečných zločinech přímo podílel, ale výpovědi svědků dosvědčují, že jednotka, jíž velel, masakrovala civilisty. Ze složek SS vyplývá, že Karkoc a jeho muži v roce 1944 byli také u Varšavského povstání, které se nacisté snažili brutálně potlačit. 

Michael Karkoc lhal americkým imigračním úřadům
Zdroj: ČT24

Karkoc o své minulosti lhal po válce americkým úřadům. Zatajil jim například, že během války nebyl na vojně, nepřiznal se tak k tomu, že byl důstojníkem ukrajinské legie a divize SS. Členové těchto organizací přitom měli do USA vstup zapovězený. Karkoc se ale i tak v zámoří usadil.   

V Německu lze z válečných zločinů obvinit odpovědné velitele i v případě, že není prokázána jejich přímá účast na zvěrstvech. Podobně tomu bylo v precedentním případě dozorce ze Sobiboru Johna Demjanjuka. Ten zemřel loni ještě dřív, než se dočkal verdiktu u odvolacího soudu.