Drastické škrty v americké armádě - konec Bratrstva neohrožených?

Washington - Do roku 2017 má svléknout uniformu americké armády až 80 tisíc mužů. Počítají s tím škrty, které snižují vojenský rozpočet o stovky miliard dolarů. Podle prezidenta Baracka Obamy musí Spojené státy víc spoléhat na své spojence. Generální štáb ale varuje, že kromě ohrožení obranyschopnosti země mohou škrty vést i k likvidaci jednotek s mnohaletou tradicí, jako je slavné Bratrstvo neohrožených.

Elitní americké jednotky obdivuje celý svět

Jednotka Bratrstvo neohrožených dělá americké armádě čest už od druhé světové války. O jejích akcích se přednáší na vojenských akademiích, proslavil ji i knižní bestseller a pak seriál Toma Hankse a Stevena Spielberga. „Byli stateční. Tak, až to bylo k neuvěření. Nikoho jsem tak neobdivoval,“ prohlásil člen roty E, 101. výsadkové divize Donald Malarkey.

Rota E ale bojovala dál - prošla Vietnamem, Irákem i Afghánistánem. Po desítkách let se ovšem připomnělo její motto - Schůzka s osudem. Co za sedmdesát let nedokázaly nepřátelské zbraně, možná paradoxně zvládnou úspory. Americká armáda má totiž před sebou miliardové škrty. „Omezíme výcvik 80 procent našich pozemních jednotek. A zrušili jsme výcvik ve střediscích pro všechny jednotky, které nejsou nasazovány do bojů,“ konstatoval náčelník generálního štábu americké armády Raymond T. Odierno.

Dolary
Zdroj: ČTK/AP/Xie Zhengyi

101. výsadková divize usiluje zachování odkazu, který do jejích řad přitahoval ty nejlepší: jednotky, jejíž výložky nesly do boje generace Američanů. „Ona totiž pýcha na tu jednotku u vojáků je strašně důležitá. Pokud se může pyšnit nějakou kvalitní historií, tak to má samozřejmě svůj význam,“ řekl Jindřich Marek z Vojenského historického ústavu AČR.

Nebudeme připraveni na válku, varuje šéf sboru náčelníků

Americká armáda přitom bojuje o každý dolar. Zeštíhlení, které jí naordinovali politici, podle velitelů může zemi připravit o armádu, o niž se dosud opírala. „Po deseti letech války nebudeme schopní obnovit naše síly. Naše bojeschopnost se začne zhoršovat. Během měsíců se zhorší naše připravenost. Do roka budeme zcela nepřipravení,“ uvedl šéf sboru náčelníků Martin Dempsey. Zanedlouho tak může být poslední připomínkou slavné jednotky socha odhalená loni v Normandii.

Události: Armáda USA musí šetřit (zdroj: ČT24)
Vydáno pod