Kořeny předsudků vůči gayům v Číně sahají hluboko

Peking - Nejméně šedesátimilionová komunita čínských homosexuálů stále čelí tvrdé diskriminaci. Zákony, které je odsuzovaly k smrti nebo vězení, už sice neplatí, předsudky jsou ale hluboko zakořeněné. Na druhou stranu ovšem vzniká stále víc organizací, jež nabízejí pomoc i jejich rodinám.

Za homosexualitu na psychiatrii

Svým rodičům se Hsuan Čang přiznal teprve před rokem. Vyhodili ho ze střední internátové školy, protože je gay. Napřed ho jenom mlátili spolužáci, později ho učitelé na měsíc umístili na psychiatrickém oddělení školního lékaře. „Mluvili o morálce a řekli mi, že jsem nemocný. Chtěli napravit mou sexuální orientaci. Byl jsem v koncích. Nechtěl jsem, aby to mí rodiče věděli,“ řekl Hsuan.

„Když mi syn řekl, že je homosexuál, měsíce jsem proplakala. Chtěla jsem spáchat sebevraždu. Ve vesnici, kde jsem vyrůstala, dva homosexuály popravili. Učili nás, že být homosexuálem je zločin,“ podotkla matka Hsuan Čanga. Dnes Čangovi bojují za rovnoprávnost a na setkáních se dělí o zkušenosti. 

Do roku 1997 byla homosexualita považována za zločin, do roku 2001 za mentální chorobu. Dodnes mnoho rodičů považuje homosexuální potomky za zrádce. Odhaduje se, že 80 procent homosexuálů žije ve fingovaných manželstvích a tajně mají partnery. „Moje žena je jako moje sestra. Nemáme intimní život. Miluji svého přítele. Moji rodiče o tom nemají ponětí. Nátlak rodiny je příliš velký,“ konstatoval jeden z čínských gayů. 

Homosexuálové
Zdroj: ČT24

Projekt v Pekingu chce dát lidem možnost se vyjádřit

Homosexuálové se učí s kamerami dokumentovat svůj život. Většina přichází z venkova, kde je homosexualita dál naprosté tabu. „Mnoho lidí neví, že vypadáme úplně normálně a máme normální zaměstnání. Chceme jim to ukázat v našich filmech. Bojujeme za rovnoprávnost,“ uvedl ředitel dokumentárního kurzu Wej Ťien-kang. 

Čínská společnost se pomalu stává vůči gayům tolerantnější. V největších čínských městech jsou nyní častým jevem. Vedle seminářů tady najdete i gay bary nebo noční kluby. Začíná se otevřeně hovořit i o manželstvích gayů. V boji za legalizaci svateb homosexuálů pak našli čínští gayové v zemi spojence - zdravotní odborníky, kteří tvrdí, že takovéto svazky mohou snížit promiskuitu a šíření infekce virem HIV.

Boj za práva gayů v Číně (zdroj: ČT24)