Desítky mrtvých po střetu Mursího příznivců a armády

Káhira - Při přestřelce u armádního objektu v egyptské Káhiře zahynulo nejméně 51 lidí, dalších 435 lidí utrpělo zranění. V objektu je zadržován prezident Muhammad Mursí, který byl minulý týden svržen. Muslimské bratrstvo vyzvalo po krvavém aktu k povstání. Prozatímní vedení země incident odsoudilo a ustavilo soudcovskou komisi k jeho vyšetření. Egyptská armáda ale zároveň vyzvala Mursího stoupence, aby ustali v protestech, a upozornila, že nedovolí ohrožení bezpečnosti země.

Muslimské bratrstvo obvinilo armádu z útoku na poklidný protest na Mursího podporu. Islamistické hnutí uvedlo, že přišlo o život přes padesát jeho přívrženců. Armáda naopak incident označila za „teroristický útok“ ozbrojených členů této islamistické strany. Podle armádního prohlášení zveřejněného v egyptské státní televizi zahynul jeden důstojník a 40 vojáků bylo zraněno.

Bratrstvo po incidentu v prohlášení vyzvalo Egypťany, aby povstali proti těm, kteří „chtějí ukrást“ jejich revoluci. Armáda se podle hnutí snaží, aby se v Egyptě opakovala situace ze Sýrie, kde již přes dva roky zuří občanská válka.

) (
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar

Demonstranti a armáda se vzájemně obviňují ze začátku útoku

Příčiny ranních násilností nejsou zatím zcela jasné. Islamisté hovoří o tom, že armáda zahájila palbu na stovky vsedě demonstrujících lidí. Vojáci údajně zaútočili ve chvíli, kdy se protestující připravovali k pravidelné modlitbě. „Modlili jsme se za úsvitu, když jsme uslyšeli střelbu… Stříleli na nás slzným plynem, broky, gumovými projektily - vším. Pak použili ostré náboje,“ řekl jeden z účastníků protestu, kterého údajně do nohy trefil právě ostrý náboj.

Armáda tvrdí, že pouze reagovala na snahu ozbrojené skupiny napadnout objekt, ve kterém je zadržován Mursí. Vojáci prý opětovali palbu až ve chvíli, kdy na ně začali střílet „teroristé“.

Také prozatímní vedení země označilo násilí za důsledek snahy protestujících zaútočit na objekt republikánské gardy. Dočasné vedení v čele s prezidentem Adlím Mansúrem vyzvalo demonstranty, aby se nepřibližovali k žádným vojenským objektům. Podle prezidentova mluvčího dnešní násilí nezastaví snahu o zformování nové egyptské vlády.  

Příznivci svrženého prezidenta Mursího
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Núr nebude vyjednávat o vládě, nelíbí se jí Baháildín ani Baradej

Radikálně islamistická strana Núr v reakci na incident oznámila, že odstupuje z jednání o vytvoření nové přechodné vlády. Strana již o několik hodin dříve sdělila, že nepodporuje návrh na to, aby se prozatímním premiérem stal právník Zijád Baháildín a viceprezidentem liberál Muhammad Baradej.

„Oba jsou ze stejné strany. To odmítám. Obávám se, že by se jen přešlo od jednoho exkluzivního přístupu k jinému,“ řekl vůdce strany Núr Júnis Machjún. Zřejmě tím narážel na obviňování jemu blízkého Muslimského bratrstva, že se snaží monopolizovat moc v zemi.

Baháildín se stal možným kandidátem na premiéra poté, co strana Núr v neděli zamítla, aby se šéfem vlády stal Baradej. Situace kolem egyptského prozatímního premiéra a viceprezidenta, které má jmenovat armádou dosazený prozatímní prezident Adlí Mansúr, je tak stále nejasná.

Egyptská armáda
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar

Od středy, kdy prezidenta Muhammada Mursího z Muslimského bratrstva svrhla armáda, v zemi panuje napětí. To navíc umocnily páteční nepokoje, provázené potyčkami mezi exprezidentovými stoupenci a odpůrci, při nichž zahynuly desítky lidí. Statisíce Mursího stoupenců i odpůrců se shromáždily v Káhiře a dalších místech i v neděli.