František pokáral svět za lhostejnost vůči imigrantům

Lampedusa (Itálie) - Papež František se dnes vydal na svou první oficiální cestu mimo Řím, aby na jihoitalském ostrůvku Lampedusa uctil památku stovek imigrantů, kteří každoročně zemřou při pokusech dostat se po moři z Afriky do Evropy. Během mše kritizoval svět za to, že před tragickým osudem imigrantů zavírá oči.

Návštěvu ostrova poblíž Sicílie vzdáleného jen 100 kilometrů od břehů severní Afriky Vatikán naplánoval na poslední chvíli a program se obešel bez větších oficialit. Přesto papeže vítaly tisíce nadšených lidí a všudypřítomné transparenty. Letadlo s papežem přistálo na Lampeduse krátce před devátou hodinou ráno.

Krátce po příjezdu papež zamířil do přístavu, kde se osobně pozdravil asi s padesátkou imigrantů. Pak nastoupil do člunu pobřežní stráže, který ho odvezl na volné moře. Jeho loď doprovázela další stovka větších i menších plavidel, zejména rybářských. Památku všech, kteří utonuli během cesty za lepším životem v Evropě, František uctil modlitbou a za zvuku lodních sirén pak do vody vhodil květiny.

Papež František na Lampeduse: „Díváme se na bratra, který leží polomrtvý u cesty. Možná si pomyslíme: chudák! Ale jdeme dál vlastní cestou. Nic nám do toho není. Kultura blahobytu nás nutí myslet jen na sebe, jsme necitliví vůči pláči druhých, žijeme v mýdlových bublinách, které jsou krásné, ale nejsou nic, jsou iluzí zbytečnosti, pomíjivosti, která přináší jen lhostejnost vůči druhým, a globalizaci lhostejnosti.“

František uctil na Lampeduse mrtvé imigranty
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Poté se papež vrátil na pevninu, kde ho na místním sportovním hřišti očekávalo více než 15 000 lidí, pro které odsloužil mši před improvizovaným oltářem zhotoveným z lodi. Během kázání kritizoval lhostejnost, s níž se svět staví k tragédiím přistěhovalců, kteří kvůli lepší budoucnosti riskují životy. „Ztratili jsme smysl k bratské odpovědnosti,“ řekl. „Kultura blahobytu nás učinila necitelnými k volání druhých.“ Shodou okolností právě dnes ráno dorazila k Lampeduse další loď s více než 160 lidmi na palubě, podle dosavadních informací šlo o Eritrejce.

Lampedusa, ostrov s 5000 stálými obyvateli, je pro obrovské množství přistěhovalců, zejména z Afriky, vstupní branou na evropský kontinent. Podle oficiálních údajů Organizace spojených národů tam jen za první polovinu letošního roku přistálo na 8000 lidí. Protože množství migrantů cestuje na nekvalitních a přeplněných plavidlech, dochází často k tragickým haváriím. Letos už utonulo 40 lidí, například loni jich ale bylo skoro 500.

Podle italské organizace Fortress Europe, která příliv přistěhovalců monitoruje, zemřelo u Sicílie mezi lety 1994 až 2012 celkem 6450 lidí.

Vůbec největší tlak zažila Lampedusa v roce 2011 během arabského jara, kdy tudy ze severoafrických zemí utíkaly tisíce lidí. Itálie na problém s množstvím imigrantů opakovaně upozorňuje a chce, aby ho začala systematicky řešit Evropská unie.

Papežovu cestu ocenili zejména místní politici. Starostka Giusi Nicoliniová ji dokonce označila za „historickou“. „Papež mluví k celému světu, a prolamuje tak mlčení, které dosud zahalovalo drama mrtvých v moři a pašování lidí přes Středozemní moře,“ uvedla. Kardinál Antonio Mario Veglio, který ve Vatikánu odpovídá za tematiku migrace, se domnívá, že papež vyslal „silný signál“ vládám, aby se znovu zamyslely nad tím, jak nakládají s přistěhovalci.