Juncker podá demisi, Lucembursko míří do předčasných voleb

Lucemburk - Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker ve čtvrtek podá demisi. Vyslovil se současně pro předčasné parlamentní volby. Stalo se tak poté, co ho koaliční partneři nepodpořili ve skandálu kolem tajných služeb.

Poslanci na středečním zasedání parlamentu obvinili křesťanskodemokratického premiéra, že nedokázal zamezit zneužívání moci ze strany zpravodajských služeb. Koaliční socialisté poté vyzvali k předčasným volbám. „Vyzýváme premiéra, aby přijal plnou politickou odpovědnost a žádáme vládu, aby se s hlavou státu zasadila o umožnění nových (parlamentních) voleb,“ řekl předseda koaličních socialistů Alex Bodry v parlamentu.

„Svolávám vládu na zítra v 10:00 a předložím svou demisi. Konstatuji, že většina komory si přeje předčasné volby,“ prohlásil poté v parlamentu Juncker, který stojí 18 let v čele vlády. Díky tomu je také nejdéle sloužícím premiérem v Evropské unii.

Premiér se nejprve před poslanci dvě hodiny tvrdě obhajoval a pochybení odmítal. „Nenašel jsem nic nelegálního… Nehodlám v tomto případě přebírat odpovědnost, protože kdyby tomu tak bylo, tak by každý ministr musel být odpovědný za sebemenší chybu spáchanou nějakým úředníkem,“ řekl premiér.

Z politiky neodchází

Předčasné parlamentní volby se očekávají v říjnu. Juncker hned po oznámení čtvrteční demise své vlády uvedl, že hodlá opět usilovat o nějakou politikou funkci v zemi. Neupřesnil, zda bude znovu bojovat o post premiéra, ale mnozí to od tohoto 58letého šéfa nejsilnější lucemburské strany očekávají.

Lucemburské zpravodajské služby čelí od loňska obvinění, že sbíraly informace o obyvatelích a podnicích a zpronevěřovaly státní peníze, například tím, že v letech 2004 až 2009 prodávaly luxusní vozy, které předtím nakupovaly za snížené ceny.

Vydáno pod