Egyptská justice vyslýchá Mursího kvůli jeho útěku z vězení

Káhira - Egyptská justice vyslýchá svrženého prezidenta Mursího a několik členů jeho strany Muslimské bratrstvo. Podle agentury AFP se výslechy netýkají aktuálního dění, ale útěku z vězení při povstání v roce 2011. Vyšetřovatelé mají podezření, že Mursímu a jeho lidem tehdy pomohlo nějaké z radikálních muslimských hnutí – tedy libanonský Hizbaláh nebo palestinský Hamas. Egyptská prokuratura mezitím prošetřuje další stížnosti na Mursího a zvažuje jeho obvinění ze špionáže a podněcování násilí. Egyptské státní zastupitelstvo dále nařídilo 14 vedoucím představitelům Muslimského bratrstva zmrazit majetek.

Vyšetřování je reakcí na obvinění, podle nichž Muhammadu Mursímu a dalším 30 vysokým představitelům jeho islamistické strany při útěku z káznice ležící severozápadně od Káhiry v lednu 2011 pomohlo některé z radikálních zahraničních muslimských hnutí. Egyptská média už dlouho spekulují, jak významnou roli Hamas sehrál během pádu režimu exprezidenta Husního Mubaraka. Sám Hamas tvrdí, že se záležitostí neměl co do činění. Mursí prohlašuje, že mu pomohli utéct místní obyvatelé.  

Výslech exprezidenta, kterého po masových demonstracích odpůrců svrhla 3. července armáda, probíhá na tajném místě. Zpráva o zahájení výslechu přichází den poté, co egyptská prokuratura oznámila, že začala vyšetřovat Mursího kvůli podezření ze špionáže, spolupráce se zahraničními subjekty s cílem poškodit národní zájmy, z podněcování k násilí a z ničení ekonomiky země.  

Prokuratura obdržela stížnosti na Mursího a osm dalších islamistů, včetně vůdce Muslimského bratrstva. Mursí zatím nebyl obviněn z žádného trestného činu. Podání stížnosti je prvním krokem k zahájení trestního řízení.

Egypt nařídil zmrazit majetek 14 vůdců Muslimského bratrstva

Egyptské státní zastupitelstvo také nařídilo zmrazit majetek 14 vedoucích představitelů Muslimského bratrstva odstaveného počátkem července od moci, uvedla agentura Reuters. Mezi těmi, jejichž majetek byl obstaven, je vůdce strany Muhammad Badí, jeho zástupce, číslo dvě Chajrát Šatir a šéf Strany svobody a spravedlnosti (FJP), založené před volbami bratrstvem, Saad Katatní.

Egyptský ministr obrany Abdal Fatah Sisi dnes ve svém projevu rovněž prohlásil, že žádná skupina nebude vyloučena z účasti v politickém životě. Hájil rovněž rozhodnutí armády sesadit bývalého prezidenta Muhammada Mursího, protože kvůli masovým demonstracím přišel o svoji legitimitu.

Americké ministerstvo zahraničí mezitím oznámilo, že náměstek ministra William Burns odjede na návštěvu Egypta, kde se setká se členy prozatímní vlády, zástupci občanů a podnikatelské komunity. V zemi má zůstat do úterý. Spojené státy chtějí návštěvou zdůraznit svoji podporu egyptskému lidu a přispět k ukončení násilí a přechodu země k demokraticky zvolené občanské vládě, píše se v prohlášení. Ministerstvo neuvedlo, zda se Burns při návštěvě setká také se zástupci vojenských sil nebo příznivci Muslimského bratrstva a sesazeného prezidenta Mursího. 

Muslimské bratrstvo svrženého prezidenta Muhammada Mursího vyzvalo své příznivce k dalším masovým demonstracím v pondělí. „V pondělí se, dá-li bůh, shromáždí na všech náměstích v Egyptě velké davy lidí na protest proti vojenskému převratu,“ uvedl dnes na své facebookové stránce Mursího poradce Isám Irján. „Egypt rozhodne o své budoucnosti prostřednictvím hlasování, protestů, masových shromáždění a pokojných demonstrací. Žádná osoba, žádná elitní skupina ani vojenská organizace nebude vnucovat lidu svá rozhodnutí,“ dodal.

V Egyptě pokračují protesty (zdroj: ČT24)
Vydáno pod