Čína obnovuje styky s KLDR

Peking - Čínský viceprezident Li Jüan-čchao odjíždí do Severní Koreje. Zúčastní se oslav podpisu příměří. Tím před šedesáti lety oficiálně skončila Korejská válka. Jde o první návštěvu takto vysoce postaveného čínského politika od prosince 2011, kdy zemřel severokorejský vůdce Kim Čong-il, po kterém moc v zemi převzal jeho syn Kim Čong-un.

Návštěva viceprezidenta v KLDR přichází v době, kdy Peking čím dál častěji vyjadřuje nespokojenost s politikou svého komunistického souseda a tradičního spojence. Kritiku Číny vyvolal především třetí jaderný test, který Pchjongjang provedl v únoru letošního roku. Kim Čong-un poslal svého vyslance do Pekingu v květnu, ale od čínské strany se mu dostalo jen vlažného přijetí a výzev, aby KLDR ukončila jaderné a raketové zkoušky.

KLDR k 60. výročí podpisu příměří po skončení korejské války probíhající v letech 1950 až 1953 uspořádala celou škálu her, chystá se vojenská přehlídka a další akce. KLDR tvrdí, že válku vyhrála, přestože společná hranice po jejím skončení zůstala zhruba na stejném místě jako při vypuknutí konfliktu. Oba korejské státy navíc zůstávají technicky ve válečném stavu, protože nikdy nepodepsaly mírovou smlouvu.   

Následky tříleté korejské války trápí Korejce dodnes 

K nejkrvavějším konfliktům 20. století patří tříletá korejská válka, která skončila před 60 lety, 27. července 1953, podepsáním dohody o příměří. V této válce zahynuly nejméně tři miliony lidí, z toho nejvíce Korejců (přes milion a půl) a asi milion Číňanů. Asi čtyři miliony lidí pak ztratily po rozdělení poloostrova možnost kontaktu s rodinami na druhé straně hranice. Po konci války uvalily USA na KLDR hospodářské sankce, které v pozměněném stavu platí dodnes. Pchjongjang v minulosti Washingtonu několikrát navrhl uzavření bilaterální mírové dohody, USA nabídku pokaždé odmítly s tím, že trvají na účasti Jižní Koreje.

Severokorejský voják
Zdroj: ČTK/Yonhap/Lee Jong-hoon