Vodní řasy šetří energii, ve Francii testují nový „ekodům“

Paříž – Nahradí plyn, ropu i uhlí, navíc jej všestranně zásobují vodní řasy – ve Francii vyvíjejí plně soběstačný ekologický dům. Neměl spotřebovat tolik elektřiny a pitné vody – jen tolik, co obyvatelé opravdu zkonzumují a provaří. Úsporný koncept vzniká v nevelké firmě na okraji Paříže a hlavním pomocníkem jsou vodní řasy.

Na koupalištích tolik nenáviděné vodní řasy nyní dokázaly, že dokáží razantně snížit účty za energie. „Odhadujeme, že za dobrých podmínek dokážeme pokrýt až sto procent energie, kterou budova potřebuje, a to teplo i elektřinu,“ prohlásil ředitel společnosti Ennesys Jean-Louis Kindler. 

Řasy se živí odpadní vodou, takže ji čistí, a na světle přitom rostou a množí se. Tím, jak nabývají, se tedy stávají topivem – pro ohřev vody i výrobu elektřiny. Čím víc nečistot, tím víc energie. Ve spleti trubek - kvůli fotosyntéze jsou průhledné - se tak s řasami mísí voda z toalet, koupelen i kuchyní. 

Tento systém vystačí pro budovu, v níž žije zhruba dvacítka lidí. Nejsou ani nutné průsvitné trubice na střeše, stejnou práci udělají řasy i ve speciálních panelech na fasádě. „Dům musí stát na slunném místě, ale pokud řasy nemají dost světla, dokážou tomu přizpůsobit svůj metabolismus. Místo čerpání energie ze slunce budou konzumovat víc živin z odpadní vody,“ vysvětlil systémový inženýr Ennesys. 

Ve Francii vzniká ekodům z vodních řas (zdroj: ČT24)

Systém dodává podobné množství energie jako solární panely; na rozdíl od nich mu ale stačí i málo světla. Vedle toho mění odpad na užitkovou vodu - na splachování nebo úklid. Systém limitují jen teploty; nesmějí klesat pod mínus 15 stupňů C.