Další problém Boeingu – tentokrát zkontroluje nouzové vysílače

New York – Další kontrolou projdou letouny Boeing. Americký výrobce vyzval aerolinky k preventivní prohlídce nouzových vysílačů od firmy Honeywell International. Právě v místě tohoto zařízení totiž vznikl požár u nového modelu Dreamliner na londýnském letišti Heathrow. Pro Boeing a jeho nejmodernejší dopravní letadlo je to už několikátý problém v řadě. V polovině ledna po sérii incidentů s poruchou baterií zakázaly americké úřady dočasně provoz všech asi 50 letounů, které v té době létaly.

Nouzové vysílače mají lokalizovat letoun v případě nehody. Uvedený typ má na 1 200 letounů Boeing různých typů a kontrolou projdou všechny. Cílem je podle Boeingu shromáždit údaje, které by pomohly regulačním úřadům rozhodnout, jak situaci řešit. 

Jak pro ČT vysvětlil letecký publicista Martin Velek, vysílač je vybaven lithiovými bateriemi, a protože se musejí neustále dobíjet, došlo zřejmě k tomu, že problém začal v okruhu, který zajišťuje trvalé napájení vysílače. Velek se nicméně nedomnívá, že by to bylo možné přičíst na vrub chybám samotného letadla Boeing 787 Dremliner. 

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že požár vznikl v místě, kde je nouzový vysílač instalován.

Vydáno pod