Zpátky v čase: Turisté objevují krásy Francie ze vzducholodě

Paříž - Okolí francouzské metropole má novou atrakci. Zájemci o neobvyklý zážitek se mohou vznést nad tamní zámky a řeky ve vzducholodi. Provozovatelé ujišťují, že stroj je naprosto bezpečný a 12 cestujících v kabině se nemusí ničeho obávat. Moderní technologie katastrofální pád podle nich zcela znemožňují.

Pětasedmdesát metrů dlouhá vzducholoď startuje z malého letiště asi 40 kilometrů od Paříže. Provoz nad hlavním městem je totiž příliš hustý. Nejkratší, půlhodinový let vyjde na víc než šest tisíc korun.

Eiffelova věž, v jejíž třísetmetrové výšce se moderní zeppelin pohybuje, vytváří majestátní pozadí vyhlídkových letů. Majitel společnosti je ale přesvědčený, že by vzducholodě našly užití i přímo nad městem. „Mohou plnit hlídkové nebo vědecké mise. Nebo mise spojené s klimatem a počasím,“ myslí si šéf společnosti Airship Paris Eric Lopez.

Zatím se ale firma snaží aspoň přesvědčit turisty, aby překonali strach z letu. „Tohle plavidlo je patrně nejbezpečnější ze všech, protože je plněné heliem a to je naprosto nehořlavý plyn,“ ujišťuje pilotka Catherine Boardová.

Vzducholoď vyrábí německá firma Zeppelin. Tedy ta, která v roce 1937 na víc než půl století pohřbila spolu s 35 oběťmi tragického požáru plavidla Hindenburg i další vývoj vzducholodí.

V roce 1993 ale vzducholodě pod stejným jménem vstaly z popela. Uvažuje se o jejich využití v armádě nebo třeba i při přepravě těžkých nákladů dřeva. Zatím v nich ale brázdí nebe hlavně ti, kdo mají chuť zařadit zpátečku v čase.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)