Za útoky na Romy v Maďarsku vyměřil soud tři doživotní tresty

Budapešť - Maďarský soud vynesl tři tresty doživotního vězení za protiromské útoky, při nichž v letech 2008 a 2009 zahynulo šest Romů včetně čtyřletého chlapce. Čtvrtý obžalovaný, který dělal trojici při posledních dvou útocích řidiče, byl odsouzen ke 13 letům vězení.

Podle obžaloby měli útočníci napadnout romská obydlí, zapálit je a po prchajících lidech střílet. Během útoků, kterých bylo údajně devět, použili granáty, střelné zbraně a zápalné lahve. Celkem podle obžaloby muži vypálili 78 střel, hodili 11 Molotovových koktejlů a ohrozili bezpečnost 55 lidí.

Skupina provinilců byla zadržena 21. srpna 2009 v Debrecínu. Prokurátor v obžalobě uvedl, že pachatelé své akce připravovali „s vojenskou přesností“. Útočníci Romy nenáviděli a chtěli tímto způsobem zastrašit celou komunitu. „Pachatele jsme odsoudili na doživotí. Obviněný nemůže být propuštěn na podmínku,“ uvedl soudce Lazslo Miszori.

„Byli to bodyguardi z Debrecínu. Pracovali v nočních podnicích a rozhodli se, že je třeba Romy umravnit. U soudu mlčeli a své činy popírali. Výrok soudu si vyslechli s kamennou tváří. Akorát čtvrtý člen, který nakonec dostal 13letý trest, poskytl policii různé informace o přípravách útoků,“ uvedl spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Papuczek.

Při jednom z útoků zapálili pozdě v noci dům na okraji vesnice Tatárszentgyörgy nedaleko Budapešti. Když jeho obyvatelé z budovy utíkali, střelbou usmrtili devětadvacetiletého Roberta Csorbu a jeho čtyřletého syna.

Jak uvedla Robertova matka den před vynesením rozsudku, nyní se pro ni uzavře jedna kapitola. Napětí mezi Romy a ostatními maďarskými obyvateli se tím ale nesníží, dodala. „Je to stejné jako před čtyřmi lety,“ prohlásila žena ve svém domě Tatárszentgyörgy, který se nachází hned vedle trosek domu svého zesnulého syna. „Rasismu a chudoby se nezbavíme,“ dodala. Stále se navíc prý v noci kolem jejího domu potulují podivní lidé a koukají jí do oken.

Romská menšina představuje téměř desetinu z desetimilionového maďarského obyvatelstva. Téměř 70 procent Romů je nezaměstnaných, jen pět procent mladých Romů dokončí střední školu a sotva 1,2 procenta z nich se dostane na vysoké školy.

Vydáno pod