Izrael poslal do Gazy před pokračováním rozhovorů rakety

Jeruzalém - Izraelské letectvo provedlo vzdušný útok na pásmo Gazy. Armáda tak reagovala na odpálení dvou raket, které zasáhly město Sderot v úterý večer. V Jeruzalémě se přitom mají dnes sejít Palestinci a Izraelci k druhému kolu mírových rozhovorů. To následuje poté, co Izrael dodržel dohodu zprostředkovanou Spojenými státy a propustil prvních 26 z celkem 104 palestinských vězňů, které doma vítali jako hrdiny.

Izraelské letectvo provedlo dnes ráno vzdušný útok na pásmo Gazy. Odpovědělo tak na odpálení dvou raket, které včera zasáhly izraelské město Sderot. Za raketovým útokem stojí podle židovského státu radikální palestinské hnutí Hamas. „V operacích, které mají za cíl zajistit bezpečí pro izraelské civilisty, budeme i nadále pokračovat,“ oznámila izraelská armáda. Stalo se tak v době, kdy Palestinci oslavují propuštění 26 vězňů.  

Propuštěné muže ve svém sídle v Ramalláhu osobně přivítal i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. „Vy jste jen začátek a po vás přijdou ostatní,“ slíbil Abbás, že se bude snažit o propuštění dalších palestinských vězňů. A s nadšením je vítali i místní.   

Izrael sice dodržel dohodu, zprostředkovanou Spojenými státy, a propustil první skupinu palestinských vězňů. Jenže radnice v Jeruzalémě zase schválila výstavbu bezmála tisíce nových bytů v židovských čtvrtích Východního Jeruzaléma. A palestinští vyjednavači na to hned reagovali varováním, že to může způsobit kolaps znovu se rozbíhajících mírových jednání. 

Propuštěné vězně přivítal osobně i Mahmúd Abbás
Zdroj: AP/Majdi Mohammed/ČTK

Premiéra už za tento krok pokáral i iniciátor mírových rozhovorů - šéf americké diplomacie John Kerry. Výstavbu osad považuje za nelegální. „I když premiér Netanjahu slíbil, že svým oznámením nenaruší mírový potenciál do budoucna, myslíme si, že to dělat neměl,“ poznamenal Kerry.   

Rozhovory začaly koncem července v USA, dnes se poprvé sejdou vyjednávači obou stran v přítomnosti amerického vyslance Martina Indyka k přímému jednání. Izrael bude zastupovat ministryně spravedlnosti pověřená mírovým jednáním Cipi Livniová, Palestince jejich hlavní vyjednávač Saíb Irikát. Další kolo by pak mělo následovat později v srpnu v palestinském Jerichu.