Fidel Castro je překvapený, že ještě žije

Havana – Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro v rozhovoru pro noviny ku příležitosti jeho 87. narozenin prohlásil, že je překvapený, že je vůbec ještě naživu. Když se v roce 2006 vzdal moci ve prospěch svého bratra Raúla, byl totiž vážně nemocný.

„Vůbec mě nenapadlo, že budu naživu dalších sedm let,“ řekl listu Granma o svém odchodu z čela země Fidel Castro. Od roku 2006 se léčil s vážným onemocněním. O dva roky později pak definitivně předal Fidel Castro moc svému bratru Raúlovi, který se stal místo něj prezidentem. „Jakmile jsem pochopil, že je to vážné, neváhal jsem opustit funkci prezidenta,“ vzpomíná Castro.

Fidel Castro v rozhovoru také potvrdil, že na začátku 80. let dostala Kuba zbraně ze Severní Koreje. Pchjongjang tehdy poskytl Kubě zbraně poté, co někdejší sovětský lídr Jurij Andropov dal najevo, že Sovětský svaz není připraven zasáhnout na obranu Kuby. „Řekl nám, že jestli nás napadnou Spojené státy, budeme se muset bránit sami,“ řekl novinářům Castro. Pomocnou ruku tehdy nakonec podala KLDR.

Toto odhalení přitom přichází v době, kdy v Panamě zadrželi loď, která z Kuby do KLDR vezla zbraně a součástky vojenského vybavení včetně stíhačky. Zásilku teď prověřují komisaři OSN.