Situace ve Fukušimě: Stačí deset hodin a člověk dostane nemoc z ozáření

Tokio - Japonsko výrazně zvýší stupeň závažnosti nedávného úniku vysoce radioaktivní vody z nádrže v areálu jaderné elektrárny Fukušima. Hodnocení závažnosti změní z původního 1. stupně, který označuje pouhou anomálii, na 3. stupeň, který na mezinárodní stupnici jaderných události znamená „závažný incident“. Únik 300 tun radioaktivní vody je vůbec nejzávažnějším incidentem od havárie v březnu 2011, kdy elektrárnu po těžkém zemětřesení zasáhla přílivová vlna tsunami.

Únikem radioaktivní vody je ohrožena pitná voda, místní zemědělci a rybáři. Úřady protestují proti politice vlády, která podle nich nedostatečně kontroluje situaci a není schopna bezpečné fungování elektrárny zajistit. Únik zamořené vody se zatím nepodařilo zastavit.

Společnost Tepco oznámila únik radioaktivní vody v úterý a sdělila, že jde o zatím největší únik z některé ze stovek skladovacích nádrží elektrárny. Dodala, že zatím neví, jak a kudy voda vytekla, má ale podezření, že se tak stalo přes ventil vedoucí do odtokového koryta kolem nádrže. Uniklá voda se vsákla do půdy.

Úřad uvedl, že voda, která z nádrže elektrárny stále uniká, je natolik kontaminovaná, že člověk, který by stál těsně u ní hodinu, by dostal pětinásobek povolené roční dávky, jíž mohou být vystaveni pracovníci jaderných zařízení. Po deseti hodinách v blízkosti by se v něm vyvinula nemoc z ozáření.

Fukušimská elektrárna od havárie v roce 2011 utrpěla několik menších úniků ze čtyř nádrží. Provizorní nádrže, z nichž voda unikala, mají gumové švy a jejich životnost byla odhadována na zhruba pět let. Firma Tepco v úterý uvedla, že nyní chystá instalování svařovaných nádrží, které by měly být vůči vodě odolnější.

Třetí stupeň byl v dějinách Japonska udělen již jednou, a to v roce 1997 při havárii jaderného závodu v Tokaimuře, kdy došlo k požáru a následné explozi, při které bylo silně ozářeno 37 pracovníků.