Kerry: Nynější potíže nemohou zabránit další spolupráci s Německem

Berlín - Aféra americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), která údajně odposlouchávala i německou kancléřku Angelu Merkelovou, bezpochyby vyvolala napětí ve vztazích mezi Berlínem a Washingtonem. V rozhovoru pro dnešní vydání listu Bild to prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry. Zároveň dodal, že Německo a Spojené státy jsou dlouhodobě silnými partnery a současné problémy by neměly jejich další spolupráci narušit.

Záležitosti, jako jsou transatlantická dohoda o volném obchodu nebo jednotný postup k Sýrii a Íránu, jsou podle Kerryho „příliš důležité na to, aby se v nich nepostupovalo společně“. Zároveň ale přislíbil rychlé vyřešení odposlechové aféry.

„Není pochyb o tom, že tato situace vnesla do našich vztahů s Německem a Němci napětí,“ řekl Kerry. „Budeme nadále spolupracovat s našimi německými spojenci, abychom toto téma řádně posoudili,“ dodal. Berlín chce s Washingtonem vyjednat novou dohodu o spolupráci tajných služeb, která by v budoucnu zabránila opakování současné aféry.

Skandál se dostal na veřejnost díky dokumentům, které vynesl bývalý americký zaměstnanec NSA Edward Snowden. Bílý dům sice před několika dny ujistil, že Merkelovou neodposlouchává a v budoucnosti to dělat nehodlá, americké úřady se ale nevyjadřují k tomu, jestli byla sledována v minulosti.

„Miluji Německo.“

Kerry se v rozhovoru obrátil přímo i na obyvatele Německa. Jako dítě z diplomatické rodiny strávil velkou část dětství v Evropě. Ocenil, jak „srdeční jsou Němci vůči Američanům i jemu samotnému“. „Mám plno skvělých vzpomínek na dětství v Berlíně. Německo miluji,“ prohlásil.

Snowden nabízí Německu další informace

Edward Snowden
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Snowden se nyní před americkou justicí ukrývá v Rusku, kde získal dočasný azyl. V uplynulém týdnu se v Moskvě sešel s německým poslancem za Zelené Hansem-Christianem Ströbelem, kterému řekl, že je ochoten výměnou za bezpečnostní záruky přijet do Německa a vypovídat o sledování politiků a občanů americkými tajnými službami. Podle Ströbela by ale Snowden ze všeho nejraději předstoupil před komisi amerického Kongresu. Snowden také prostřednictvím zmíněné schůzky požádal o mezinárodní pomoc a vyzval, aby Spojené státy upustily od jeho stíhání. Ty to ale učinit nehodlají.

Německá vláda nyní zvažuje možnosti, jak Snowdena vyslechnout v Moskvě, udělit mu v Německu azyl ale zatím nehodlá. Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich to ve středu zdůvodnil tím, že Snowden není v USA stíhán z politických důvodů.

Vydáno pod