Při explozi v JAR zemřeli dva Krejčířovi společníci. Jeden z nich je Čech

Johannesburg - Při explozi v Johannesburgu zemřeli dva společníci uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Jeden z dvojice mrtvých je Čech. Na Jana Charváta byl v tuzemsku vydán zatykač kvůli krácení daní. Další tři lidé jsou v kritickém stavu a několik osob bylo zraněno lehce. Uvedl to server EyeWitness News (EWN) s tím, že výbuch se odehrál přímo před Krejčířovým obchodem Moneypoint. Krejčíř na místě v době výbuchu nebyl, telefony nezvedá.

Podle reportéra Jiřího Hynka byl útok namířený přímo na Krejčíře. „Je to velice překvapivé, protože když byl zavražděný tak blízký člověk Radovanu Krejčířovi, tak se dá říct, že smyčka kolem Krejčíře se utahuje,“ řekl Hynek, který rovněž uvedl, že druhý zabitý byl občan Jihoafrické republiky, který spolupracoval s Krejčířem.

Výbuch zazněl v Bedfordview na okraji Johannesburgu odpoledne. Vše se událo před prodejnou zlata a šperků poblíž nákupního centra Eastgate Mall. Policie oblast okamžitě uzavřela. Jeden z mužů přišel při výbuchu o nohu.

Zraněné, kteří se nacházejí v kritickém stavu, odvezla sanitka do nemocnice Bedford Gardens. „Slyšel jsem výbuch a pár trosek zasáhlo i moje auto. Otočil jsem se a jel zpět, abych viděl, co se stalo. Když jsem byl u kanceláří, bylo vidět, že to musela být exploze. Několik oken se rozbilo,“ sdělil serveru EWN jeden ze svědků.

Radovan Krejčíř
Zdroj: Werner Beukes/ČTK/PR/SAPA

Policie má podle vysokého policejního důstojníka Nevilla Malily zatím jen omezené informace, bombu ale údajně zřejmě vnesl do obchodu člověk s brašnou v ruce. „Krátce nato nastal výbuch,“ řekl Malila a dodal, že není známo, kolik lidí bylo v té době uvnitř. Policisté se podle něj chystají v nemocnici vyslechnout zraněné.

Krejčířovi známí umírají, vyšetřovatel se bojí o život

Kolem Krejčíře je v posledních týdnech v JAR živo. Nedávno byl ve svém bytě zavražděn Srb Veselin Langanin, který byl údajně jeho spolupracovníkem. Spolu s Krejčířem a dalšími obžalovanými stanul před soudem kvůli podezření z účasti na ozbrojené loupeži v jihoafrickém hlavním městě Pretorii v říjnu 2011. V říjnu byl zabit další z Krejčířových údajných známých - Bassam Issa.

Média českého podnikatele spojují i s dalšími vraždami obchodníků a lidí z podsvětí jako Němce Uweho Gembally či majitele sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Krejčíř v těchto souvislostech ale nikdy nebyl souzen a jakékoli souvislosti odmítá.

Před týdnem navíc vyšlo najevo, že se obává o život známý jihoafrický vyšetřovatel. Paul O'Sullivan už podal na Krejčíře trestní oznámení. Vyšetřovatel se měl o spiknutí dozvědět od najatého zabijáka. Od té doby se raději skrývá - výhrůžky smrtí údajně telefonicky dostal i od samotného Krejčíře. Ten veškerá obvinění odmítl s tím, že to je „blbost“.

Telefonát reportéra Jiřího Hynka z JAR (zdroj: ČT24)

Dočká se Krejčíř politického azylu?

Uprchlý Čech je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam dorazil ze Seychel s falešným pasem. České policii unikl o dva roky dříve při domovní prohlídce. Český soud ho loni na podzim nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. 
   
České úřady dlouhodobě usilují o Krejčířovo vydání do vlasti, zatím ale neúspěšně. Krejčíř by chtěl v Jihoafrické republice zůstat a požádal o politický azyl. Místní úřady mu ho loni odmítly udělit, ale Krejčíř se proti tomu odvolal a nyní čeká na výsledek odvolacího řízení.

Výběr případů vražd osob, jež podle jihoafrických médií měly vazby na Radovana Krejčíře:

Prosinec 2009 - Policie nalezla zastřeleného soukromého detektiva Kevina Trytsmana, k jehož vraždě se později přiznal právník George Michaelides. Podle jihoafrického deníku The New Age byl Trytsman úspěšný při likvidaci soudních dokladů a padělání listin. Podle téhož zdroje byl Krejčíř jedním z jeho klientů.

Květen 2010 - Ve městě Kempton Park nedaleko Johannesburgu byl patnácti ranami zastřelen majitel sítě striptýzových klubů Teazers Lolly Jackson. Jihoafrická média tehdy uvedla, že spolu s Krejčířem pral špinavé peníze. Krejčířova firma po Jacksonově smrti vymáhala z jeho pozůstalosti vysokou finanční částku, kterou si prý od ní dotyčný před lety půjčil.

Říjen 2010 - Nedaleko Pretorie bylo objeveno tělo německého podnikatele Uweho Gembally, nezvěstného od února téhož roku. Podnikatel byl podle médií spoután a zastřelen ranou do týla. Podle německých a jihoafrických médií byl Gembala zapleten do mezinárodního praní špinavých peněz a byl známým Krejčíře. Krejčíř podezření z účasti na Gemballově smrti odmítl.

Březen 2011 - V Kapském Městě byl zavražděn údajný šéf místního podsvětí Cyril Beeka. Jihoafrický list The Star poté uvedl, že Beeka byl Krejčířovým obchodním partnerem, vztahy mezi nimi se ale krátce před vraždou zhoršily.

Září 2011 - V ohořelém autě na severozápadě Johannesburgu bylo nalezeno tělo právníka Iaana Jordaana. Ten byl advokátem zavražděného majitele sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Podle jihoafrického deníku Sunday Times byl Krejčíř Jordaanovým klientem.

Září 2011 - U dálnice nedaleko městečka Alberton východně od Johannesburgu byl nalezen zastřelený podnikatel Mark Andrews. Podle serveru Mail&Guardian Online měl Andrews před smrtí finanční potíže a několikrát se setkal s Krejčířem.

12. října 2013 - V Johannesburgu byl zastřelen Jihoafričan libanonského původu Basam Ísá. Jihoafrický list Saturday Star posléze napsal, že mrtvý byl překupníkem drog a mezi jeho společníky patřil Krejčíř. Ten ale popřel, že by zavražděného blíže znal. Jihoafrická média v souvislosti s případem uvedla, že Krejčíř by mohl představovat spojovací článek mezi vraždou Ísy a dalšího člena podsvětí Leona Davise, zastřeleného o týden dřív na předměstí Kapského Města.

2. listopadu 2013 - Zpravodajský server televizní stanice eNCA napsal, že v johannesburské čtvrti Bedfordview, kde Krejčíř provozuje své podnikání, byl trojicí ozbrojených lupičů zastřelen 54letý Srb. Podle serveru byl tento muž Krejčířovým spolupracovníkem.

12. listopadu 2013 - Dva údajní společníci Radovana Krejčíře dnes zahynuli při výbuchu před Krejčířovým obchodem v jihoafrickém Johannesburgu. Informoval o tom jihoafrický server EyeWitness News (EWN) poté, co zprávu o explozi zatím neznámého původu zveřejnila místní policie. Krejčíř podle zdrojů EWN v okamžiku exploze v obchodě nebyl.