Výbuch u Krejčíře mohl být sebevražedný atentát. Místní se ho chtějí zbavit

Johannesburg - Jihoafrická policie zatím nezná okolnosti úterního výbuchu v obchodě uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře v Johannesburgu. Podle místního tisku ale mohlo jít o sebevražedný atentát. Policie na Krejčíře ve spojitosti s výbuchem nenahlíží jako na podezřelého, informoval dnes jihoafrický server The Post. Při atentátu zahynuli dva lidé, jedním z nich má být uprchlý český podnikatel Jan Charvát. Skupině místních obyvatel došla s Krejčířem trpělivost - v petici žádají jeho vyhoštění ze země.

Policejní důstojník Neville Malila podle serveru The Post nepotvrdil, zda policie explozi vyšetřuje jako sebevražedný atentát, ale první informace od vyšetřovatelů tomu prý nasvědčují. Prozatím se má za to, že trhavinu do obchodu přinesl muž s brašnou. Po explozi se zřítila část střechy budovy. „Je to poprvé v mém životě, co jsem slyšel o tom, že byl nasazen sebevražedný atentátník v organizovaném zločinu,“ řekl k tomu mluvčí vyšetřovatelů Chad Thomas.

„Nemůžu mluvit, brácho. Je to opravdu zlé, jsou tu velké problémy,“ citoval server timeslive.co.za Krejčíře s tím, že podnikatel odmítl hovořit. „Promiňte, nehovořím s tiskem,“ řekl Krejčíř, který se zřejmě skrývá, také jihoafrické agentuře Sapa.

Při explozi zemřel český podnikatel

Exploze si vedle dvou mrtvých vyžádala také pět zraněných, z toho tři lidé jsou zraněni vážně a jejich stav je kritický. Podle serveru The Post totožnost obětí potvrdily tři nezávislé zdroje, ale policie zatím ne. Jedním z mrtvých je prý český podnikatel Jan Charvát, přezdívaný „John“. Tento uprchlý podnikatel byl v České republice v prosinci 2011 odsouzen za pokus o krácení daně na pět let vězení.

Mluvčí českého policejního prezidia Ivana Ježková uvedla, že policie pátrá po 39letém Janu Charvátovi od loňského března, kdy nenastoupil do vězení. „Na základě informací z médií jsme oficiální cestou mezinárodní policejní spolupráce požádali policii v Jihoafrické republice o sdělení, zda v daném incidentu figuroval český občan,“ řekla mluvčí.

Redaktor ČT Jiří Hynek:

„Když jsem byl v Jihoafrické republice před rokem a půl natáčet, tohoto podnikatele jsem u Krejčíře potkal. Bylo jasné, že se do JAR přestěhoval a že je to velmi blízký přítel Krejčíře. Seznámili se už v České republice a už v Česku spolu nějakým způsobem spolupracovali. Hodlali spolu podnikat, ale to se Janu Charvátovi bohužel nevyplatilo.“

Podle Hynka používal Krejčíř Charváta jako prostředníka pro vyřizování věcí v Česku. V JAR spolu chtěli založit síť zprostředkovatelen pro půjčování peněz.

Druhou obětí incidentu je podle Bedfordview and Edenvale News Ronny Malesele Bvuma. Mezi trojicí vážně zraněných je podle serveru také Srb a Bulhar. Jednomu z nich údajně exploze utrhla nohu.

Výbuch před Krejčířovým obchodem
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP Photo

Podle nezávislého bezpečnostního experta Paula O'Sullivana Krejčířovi na konci měsíce vyprší nájemní smlouva, na jejímž základě užívá svůj objekt, jímž otřásl výbuch. Vlastníci budovy přitom údajně naznačili, že už smlouvu nechtějí prodlužovat. „Nelze vyloučit, že Radovan bombu nastražil sám,“ tvrdí expert, podle něhož je možné, že bomba byla odpálena dálkově. Policie však Krejčíře z přípravy exploze nepodezírá. „Vyšetřovatelé ho včera (v úterý) v noci vyslechli a v tuto chvíli není podezřelý. “Pokud by bylo potřeba, jsme schopni ho zadržet," řekl Malila.

V červnu sám Krejčíř jen těsně unikl pokusu o zavraždění s pomocí dálkově ovládaného zbraňového mechanismu umístěného na projíždějícím automobilu.

Krejčíř musí pryč, shodují se obyvatelé Bedfordview

Úterní exploze je jen poslední z řady násilných útoků proti blízkým spolupracovníkům Krejčíře, jenž se v JAR stal jedním z bossů podsvětí. Obyvatelé johannesburské lokality Bedfordview říkají, že události ve spojitosti s Krejčířem jim nahání strach. „Žiju v této oblasti celý život. Moje děti do obchodního střediska chodí každý večer. Teď mám velké starosti,“ cituje místní ženu list The Star.

Místní organizace opoziční jihoafrické strany Demokratická aliance (DA) chystá petici, která by měla přispět ke Krejčířovu vyhoštění do České republiky. Incident vyvolal mezi místními obyvateli pozdvižení a obavy z dalšího krveprolití, jehož obětí se mohou stát i náhodní kolemjdoucí. Podle jednoho místního občana to v oblasti vypadá jako na Divokém západě. Jeden z vyšetřovatelů incidentu novinářům řekl, že šlo pouze o první fázi a že „se blíží bouře“. V prohlášení, které dnes zveřejnila Demokratická aliance, se uvádí, že vládnoucí strana Africký národní kongres (ANC) má povinnost zajišťovat jihoafrickým občanům bezpečí a udělat maximum pro to, aby se Krejčíř ocitl v letadle směřujícím do ČR.

Zástupkyně DA v Bedfordview na předměstí Johannesburgu Michele Clarkeová uvádí, že místní obyvatelé žijí v kdysi poklidné oblasti, v níž se rozmohla aktivita zločineckých organizací. Krejčíře nepřímo označila za jihoafrického Al Caponeho. Připustila, že procedura vedoucí k jeho vyhoštění je složitým právním oříškem. Petice, pod kterou by si přála podpisy „statisíců“ jihoafrických občanů, má být podle Clarkeové předložena parlamentu.

Uprchlý Čech je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem. České policii unikl o dva roky dříve při domovní prohlídce. Český soud ho loni na podzim nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. České úřady dlouhodobě usilují o Krejčířovo vydání do vlasti. Krejčíř v Jihoafrické republice požádal o politický azyl. Místní úřady mu ho loni odmítly udělit, Krejčíř se ale proti tomu odvolal a nyní čeká na výsledek odvolacího řízení.