Na jihoafrické pytláky se musí s vojenským výcvikem

Johannesburg – V Asii roste poptávka po rozích nosorožců a zájemci jsou za ně ochotní platit několikanásobně víc než za sloní kly. A protože jsou afričtí pytláci stále drzejší a lépe vyzbrojení, musí strážci tamních rezervací také přitvrdit. Dostávají lepší vybavení a hlavně ostrý výcvik pod vedením zahraničních vojáků. Učí se střílet, bojovat, navigovat a používat moderní techniku. Z dřívějších amatérů se tak během pár dnů stávají profesionálové - a výsledky jejich práce stavu nosorožčí populace rozhodně svědčí.

„Jeden z těch mužů neměl padnoucí boty a dalším chyběly ponožky. Měli jen jednu uniformu a nemohli si ji prát. Nosili ji 20 dnů, páchli a teprve pak si ji vyčistili. Když jsme sem přišli, tohle všechno jsme změnili,“ líčí britský vojenský školitel Alain Ives poměry, jaké panovaly mezi hlídači rezervace Madikwe na severu Jihoafrické republiky.

Pytláky zde zajímají především nosorožci. Jejich roh je na trhu vysoce ceněným artiklem – lidé v Číně a Vietnamu věří, že léčí. Díky tomu tu má větší cenu než zlato nebo platina. Kilo takových rohů dokáží pytláci prodat za téměř půldruhého milionu korun. „Statisticky s přihlédnutím ke všem případům – pokud bych neměl děti v následujících dvou letech, nikdy neuvidí nosorožce ve volné přírodě. A možná ani v zoo. To je podle mě otřesné,“ říká správce rezervace Declan Hofmeyer.

Jen loni zabili pytláci v Madikwe nosorožců celkem 18, v celé Jihoafrické republice 668. Zatímco v celé zemi letos čísla rostou, rezervace zaznamenala první pozitivní výsledky výcviku. Od začátku dubna ani jeden mrtvý nosorožec.

Kateřina Měšťanová o boji proti pytlákům v JAR (zdroj: ČT24)

Hlídači se zdokonalují ve své práci i v dalších částech kontinentu – například v přírodní lokalitě Dzanga Bai na jihu Středoafrické republiky vedou podobné výcviky členové izraelských speciálních jednotek. Chránit tu musí především ohrožené slony. Těch pytláci v Africe vybili jen za minulý rok 25 tisíc.