Francouzi honí po Paříži útočníka. Střílel v sídle deníku i u banky

Paříž - Neznámý střelec začal pálit uvnitř kancelářské budovy v Paříži, v níž má sídlo levicový francouzský list Libération. Stačil vážně zranit asistenta fotografa, pak uprchl. Střelba je hlášena i od pařížského sídla banky Société Générale. Útočník následně zajal automobilistu. Kromě pušky má zřejmě k dispozici i granáty. Jeho motiv zůstává nejasný. Už v pátek se ozbrojený muž vloupal do kanceláří zpravodajského kanálu BFMTV. Při tomto incidentu nebyl nikdo zraněn.

List Libération na svých internetových stránkách uvedl, že ozbrojený muž vstoupil do budovy kolem čtvrt na jedenáct dopoledne. S sebou měl loveckou pušku. Vypálil dvě rány, přičemž se mu podařilo zasáhnout sedmadvacetiletého asistenta fotografa, který prý bojuje o život.

Manuel Valls, francouzský ministr vnitra

„Uděláme vše, co je v našich silách, abychom tu osobu co nejrychleji našli. V naší zemi nemají místo ti, kteří útočí na základní svobody.“

Střelec podle svědků nic neříkal. Pachatel byl popsán jako muž kolem čtyřiceti let - na hlavě měl čepici. Jeden z novinářů pracující pro list prohlásil, že strážci u vchodu do budovy se schovali za svými stoly, když muž vytáhl zbraň. Policie ihned uzavřela oblast kolem budovy. Její příslušníci byli rozmístěni před budovy všech důležitých mediálních organizací ve francouzské metropoli.

Neznámý muž s puškou také kolem poledne dvakrát vystřelil před výškovou budovou Société Générale v moderní obchodní čtvrti La Défense na okraji Paříže. Nikoho nezranil, zasáhl prý před útěkem pouze jedno okno budovy. Podle očitých svědků se tvářil vylekaně.

Po útočníkovi pátrá i vrtulník
   
Podle zpravodajského serveru televize TF1 se v La Défense může jednat o stejného muže, který předtím střílel v redakci Libération u centra metropole. Podle webu deníku Le Monde měl muž na obou místech střelby vždy plášť v barvě khaki. Pachatel prý zajal automobilistu a nechal se dovézt do centra metropole. Policie ihned vyslala na místo početné pátrací týmy včetně vrtulníku ve snaze nebezpečného muže rychle dopadnout a zneškodnit.

„Jsme vyděšeni, že jsme se stali svědky takové tragédie. Když vstoupíte do sídla novin se zbraní v ruce v zemi, kde funguje demokracie, je to velice vážná věc – a nezáleží na tom, v jakém stavu se daná osoba nacházela,“ konstatoval editor listu Libération Nicolas Demorand. „Když se musejí novináři schovávat do bunkru, znamená to, že je něco s naší společností hodně špatně,“ dodal.

V sídle BFMTV se naštěstí nestřílelo, útočník ale vyhrožoval násilím

Také v pátek dopoledne vnikl ozbrojený muž s brokovnicí do vstupní haly pařížského sídla zpravodajské televizní stanice BFMTV. Před svým útěkem hrozil novinářům, ale nevystřelil. „Příště vás neminu,“ křikl prý tehdy útočník a odhodil na zem dva nepoužité náboje.

Jedná se zřejmě o stejného útočníka. Zpravodajská televizní stanice LCI už uvedla, že náboje použité dnes a nalezené v pátek jsou stejné. Pařížský státní zástupce François Molins potvrdil, že policie hledá jediného muže. Vzájemná podobnost jednotlivých přepadení prý ukazuje na to, že konal sám.

Vydáno pod