Jedenadvacet egyptských paní dostalo těžké tresty za podporu Mursího

Káhira – Jednadvaceti členkám Muslimského bratrstva uložil dnes egyptský soud těžké tresty za jejich podporu svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Na 11 let poslal do vězení 14 odsouzených žen, sedmi nezletilým pak nařídil pobyt ve výchovném ústavu.

Verdikt soudu ve městě Alexandria byl vynesen necelý měsíc poté, co ženy byly zatčeny při protestní demonstraci žádající návrat Mursího do úřadu, z něhož byl armádou sesazen 3. července. Hlavní vinou odsouzených byla prý jejich příslušnost k „teroristické organizaci“.

Spolu s ženami bylo dnes před stejným soudem odsouzeno v nepřítomnosti k 15 letům vězení i šest mužů, označených za významné představitele bratrstva. Šestice mužů byla obviněna z toho, že navedli odsouzené ženy k přerušení provozu na důležitých silnicích v Alexandrii během násilných protestů z konce října. Proti ženám bylo proto vzneseno i obvinění ze zorganizování demonstrace, ze sabotáže a z použití síly.

Členky Muslimského bratrstva v soudní síni v Alexandrii
Zdroj: ČTK/AP/Amira Mortada

Od Mursího svržení nové egyptské vedení podporované armádou opakovaně prohlašuje, že „vede válku proti terorismu“. Po krvavém vyklizení dvou táborů Mursího stoupenců v Káhiře, které podle oficiální bilance stálo v polovině srpna 600 lidských životů, spustila vláda tvrdou kampaň proti členům a stoupencům Muslimského bratrstva, z něhož Mursí vzešel. Téměř celé vedení bratrstva, včetně Mursího, bylo zatčeno. Přes 2 000 Mursího příznivců je ve vazbě, desítky byly už odsouzeny, z nich nejméně jeden na doživotí.