OSN vysílá na ochranu své mise v Libyi zvláštní jednotku

New York - OSN se rozhodlo vyslat do Libye speciální jednotku o síle 235 mužů, kteří budou chránit její tamní zaměstnance a zařízení. Světová organizace tak reaguje na zhoršující se bezpečnostní situaci v této arabské zemi. Mírová mise OSN v Libyi má 200 členů.

Rada bezpečnosti OSN schválila příslušnou písemnou žádost, kterou předložil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Ten zdůvodnil vyslání zvláštní jednotky tím, že zaměstnancům OSN v Libyi stále více hrozí útoky, protože v Tripolisu sílí napětí a není dostatek spolehlivých bezpečnostních sil, uvedla ve středu v New Yorku čínská mise při OSN.

Libyjské bezpečnostní síly stojí proti skupině salafistů Ansar aš-šaría, která v zemi působí od svržení režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011. Skupina usiluje o zavedení islámského práva do společnosti a jejími členy jsou i milicionáři, kteří se podíleli na Kaddáfího svržení. Ansar aš-šaría má na svědomí vraždy několika soudců i vojáků a je podezřelá z loňského útoku na americký konzulát v Benghází. O život při něm přišel americký velvyslanec a další tři Američané. 

Ansar aš-šaría patří k silně vyzbrojeným skupinám, proti nimž se vláda neodvažovala rázně zakročit z obav z krveprolití. Skupina nedávno vydala prohlášení, v němž tvrdí, že neuznává státní instituce ani státní bezpečnostní složky.

Člen libyjských milicí
Zdroj: Hamza Turkia/ISIFA/Xinhua/Sipa USA

Libyjské milice, které svrhly minulý režim, zůstávají v Libyi ozbrojené a odmítají se podřídit vládním bezpečnostním složkám. V Tripolisu se proti nim zvedla silná vlna nevole, lidé stávkují a denně protestují. Minulý týden vláda nařídila, aby se všechny skupiny z hlavního města a okolí stáhly. Některé z nich uposlechly, avšak další v metropoli zůstaly. Vláda je chce odzbrojit a ty členy, kteří budou chtít, začlenit do bezpečnostních sil.