Letoun české armády měl ve Švédsku namále, skončil mimo ranvej

Stockholm - Letoun české armády skončil u Stockholmu mimo přistávací dráhu. Na palubě bylo jedenáct lidí včetně náměstka ministra obrany. Při manévru se nikdo nezranil. Letoun JAK-40 měl zřejmě závadu na brzdách. Incident řeší tamní vyšetřovatelé. Delegace už dorazila do Prahy - použila náhradní stroj.

„Při přistání ve Stockholmu došlo k závadě brzdného systému jednoho z kol a v kombinaci s povětrnostními podmínkami letoun vyjel z přistávací dráhy. Letadlo nebylo poškozeno,“ konstatoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

O drobné nehodě armádního stroje informoval švédský server sn.se Anders Lindgren, který pracuje v kamenolomu nedaleko stockholmského letiště Arlanda. Když letadlo sjelo z dráhy, zrovna spal. Pak se ale rychle probral a šel fotit. „Zdá se, že nebyl nikdo zraněn,“ podotkl muž s tím, že je to poprvé, co vidí letadlo takto vyjet z dráhy. 

Tisková mluvčí letiště Asa Öhmanová pouze konstatovala, že se na palubě letounu nacházelo 11 lidí, bližší informace o pasažérech ale nemá. Mluvčí rovněž odmítla, že by příčinou nehody mohla být kluzkost dráhy. Incident se stal kolem deváté hodiny ranní.

Z Česka do Stockholmu posléze doletělo náhradní armádní letadlo s techniky a členy komise, kteří zůstávají na místě kvůli opravě a vyšetření příčiny závady. Celá delegace, kterou vedl první náměstek ministra obrany Daniel Koštoval a velitel vzdušných sil generál Libor Štefánik, se už vrátila zpět do Česka.

Problémy už měl letos vládní letoun, který vezl Nečase do Ruska

Poruchy na českých armádních letadlech jsou v poslední době čím dál častější. Například letos v květnu prasklo přední sklo vládnímu letounu, ve kterém cestoval tehdejší premiér Petr Nečas do Ruska. 

Letecký park české armády je zastaralý a s jeho obnovením počítá koncepce dopravního a vrtulníkového letectva. Koncepce ministerstva obrany obsahuje nejen plán vyřadit z vládní letky letitá ruská letadla Jak-40 a místo nich koupit nový Airbus A-319, ale i nahradit zastaralé stroje Mi-24 a Sokol novými víceúčelovými vrtulníky.


Zvětšit mapu