Na severovýchodě Nigérie se zastavil život. Islamisté znovu útočili

Maiduguri - Ve městě Maiduguri na severovýchodě Nigérie byl vyhlášen úplný zákaz vycházení. Podle agentury Reuters vláda státu Borno zákazem reagovala na noční útok přisuzovaný ozbrojencům z radikální islamistické skupiny Boko Haram. Ve vládním prohlášení nejsou k útoku uvedeny žádné podrobnosti. Agentura AP ale s odvoláním na armádní zdroje uvedla, že šlo o útok na mezinárodní letiště a vojenskou leteckou základnu, který nad ránem provedly stovky islamistů. Severovýchod Nigérie dlouhodobě okupují islamističtí radikálové, většina masakrů na civilistech se připisuje právě radikální skupině Boko Haram.

Údajně šlo o jeden z nejkrvavějších útoků připisovaných Boko Haram, při němž zřejmě zahynuly desítky lidí, uvedla AP. Kabinet vyzval obyvatele státu ke klidu, dokud nebude situace zase pod kontrolou. Podle armádního činitele přítomného akci islamistů zasáhli útočníci na vojenské základně nejméně tři letadla a několik vozidel. Do útoku bylo prý zapojeno okolo 500 lidí. Místní letecké společnosti informovaly, že mezinárodní letiště u Maiduguri bylo po útoku uzavřeno.  

V Maiduguri je v reakci na útok zakázán také silniční provoz. Pro Nigérii, která je největším africkým vývozcem ropy, představují islamisté hlavní bezpečnostní hrozbu a západní země se obávají, že z Nigérie by se mohl vliv těchto ozbrojenců šířit do okolí.

Islamisté už mají na svědomí životy tisíců lidí

Islamistická sekta Boko Haram operuje na severovýchodě Nigérie od roku 2009 a jejím cílem je svržení nigerijské vlády a zavedení přísného islámského práva šaría. K dosažení tohoto cíle se uchyluje k masakrům místních obyvatel a k útokům na ropnou infrastrukturu. Islamisté využívají zároveň snadné prostupnosti hranic s Kamerunem, Čadem a Nigerem a pašují z těchto zemí zbraně.

Poslední útoky islamistických radikálů na SV Nigérie:

  • Letos v srpnu islámští radikálové podle vládních zdrojů zabili 44 obyvatel vesnice Dumba v nigerijském státě Borno na severovýchodě Nigérie. Útočníci lidem podřezali krky a zbylé vesničany oslepili.
  • V červenci 2013 ve městě Mamudo ve státě Yobe zaútočili islamisté na školu a zabili 29 žáků a učitele.
  • V květnu 2013 napadli ozbrojenci policejní stanici, kasárna a věznici ve městě Bama ve státě Borno. Při útoku zemřelo 55 lidí, z toho 22 policistů, 14 zaměstnanců věznice, dva vojáci, čtyři civilisté a také 13 útočníků.

Podle údajů organizace Human Rights Watch bylo při útocích Boko Haram nebo jejích odnoží od roku 2009 do května 2013 zabito přes 3 600 lidí.

Nigerijské děti
Zdroj: Antti Aimo-Koivisto/ČTK/Lehtikuva

Veškerá vládní opatření namířená proti islamistickým radikálům se zatím míjejí účinkem. Nigerijský prezident Goodluck Jonathan vyhlásil v květnu ve státech Borno, Yobe a Adamawa půlroční výjimečný stav a zahájil rozsáhlé vojenské tažení proti Boko Haram. Islamisté jsou ale velmi houževnatí a ze svých základen na odlehlém venkově podnikají protiútoky. Nigerijský parlament na počátku listopadu prodloužil na severovýchodě země výjimečný stav o dalších šest měsíců. Vláda se obává, že s blížícími se Vánocemi budou islamisté násilí namířené proti křesťanským obyvatelům Nigérie stupňovat. Armádní mluvčí minulý týden prohlásil, že vojsko rozmísťuje v neklidné oblasti posily.

Mrtví jsou i na straně radikálů

Organizace Amnesty International (AI) v říjnu uvedla, že v nigerijských věznicích zemřelo za první polovinu roku nejméně 950 lidí. Organizaci to řekl vysoký představitel tamní armády. Několik lidí se podle něj v přeplněných celách udusilo, další zemřeli hlady, jiné vězeňská služba bez soudu popravila. Většina vězňů měla patřit právě k sektě Boko Haram, proti které se armáda snaží bojovat. Dle AI jsou lidé zemřelí v celách pravidelně pohřbíváni do hromadných hrobů. AI žádá o vyšetření poměrů v těchto věznicích. Nigerijská armáda ale obvinění z nedodržování lidských práv ve věznicích odmítla.