Americký veterán tvrdí, že byl k přiznání v KLDR přinucen

Los Angeles - Americký veterán z korejské války Merrill Newman, kterého KLDR minulý týden propustila po více než měsíčním zadržování, byl severokorejským režimem donucen k přiznání k válečným zločinům pod hrozbou dlouhého vězení. Newman to uvedl v prohlášení, které zveřejnil po svém návratu do Kalifornie.

Severokorejský režim Newmanovo propuštění zdůvodnil „humanitárními důvody“ podpořenými jeho přiznáním k údajným zločinům během korejského konfliktu v letech 1950 až 1953, spojené s omluvou. Natočenou zpověď odvysílala severokorejská televize.

Pětaosmdesátiletý Newman uvedl, že jej vyšetřovatelé přesvědčovali k doznání a omluvě tím, že mu hrozili patnácti lety vězení za špionáž. Jinak se k němu prý Severokorejci chovali slušně. Nedobrovolnost přiznání se prý snažil naznačit tím, že během sdělení zdůraznil špatné frázování a používal nesprávné výrazové prostředky.

„Kdokoli mě zná, ví, že bych nemohl udělat věci, ke kterým mě přinutili se přiznat,“ uvedl dále Newman v písemném prohlášení (více zde). Newmana zadrželi Severokorejci 26. října, když se chystal odletět z KLDR, kde byl jako turista.

V zajetí zůstává Kenneth Bae

Od roku Severokorejci 2009 zadrželi nejméně dalších šest Američanů, pět z nich bylo propuštěno nebo deportováno po diplomatických intervencích na nejvyšší úrovni. Zemi kvůli tomu osobně navštívili i bývalí američtí prezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter.

Dodnes zůstává v severokorejském zajetí Američan korejského původu Kenneth Bae, který byl letos v květnu odsouzen k 15 letům nucených prací za údajné podněcování k převratu. V reakci na propuštění Newmana vyzvala americká diplomacie Severní Koreu, aby udělala „humanitární gesto“ a co nejrychleji propustila i Baea.

Vydáno pod