Australský nejvyšší soud zrušil zákon o sňatcích homosexuálů

Canberra - Australský nejvyšší soud zrušil zákon legalizující homosexuální sňatky, který byl platný v hlavním městě Canbeře. Podle aktivistů homosexuální komunity bylo od soboty v Canbeře oddáno téměř třicet homosexuálních párů. Rozhodnutí nejvyššího soudu znamená, že jejich sňatek je neplatný. Sňatky homosexuálů jsou legální v osmnácti zemích světa, v dubnu se k nim připojil i australský soused Nový Zéland.

Hlavní město Canberra, které je správní jednotkou na úrovni svazového státu, legalizovalo sňatky homosexuálů minulou sobotu. Rozhodnutí nejvyššího soudu zákon zrušilo s odůvodněním, že vnáší zmatek do australského právního systému. Ostatní australská území totiž žádný takový zákon nemají. „Myslím, že to je dobré rozhodnutí založené na zdravém rozumu. Je logické, že Austrálie sjednotila zákony pro manželství,“ podotkl ředitel Australské křesťanské lobby Lyle Shelton.

Novomanželé jsou v šoku

Po pěti dnech neplatí třeba sňatek poslance Stephna Dawsona a jeho snoubence Dennise. Byli vůbec prvním párem stejného pohlaví, který se v Austrálii vzal. Svatba proběhla v obavách z nadcházejícího verdiktu. Podobně jsou na tom i jiné páry. „Osobně je to pro mě otřesné. Před méně než týdnem nás oddali a teď už to neplatí. Aspoň podle zákona. Zavázal jsem se, že s Chrisem strávím zbytek života,“ prohlásil Ivan Hinton.

Homosexuální svatby v Canbeře zatrhl soud (zdroj: ČT24)

Podle soudců nejvyššího soudu nemůže být zákon schválený v některé z částí australské federace v rozporu se zákonem platným celostátně. Federální zákon o manželství definuje sňatek výhradně jako spojení osob opačného pohlaví. Taková definice platí od roku 2004, kdy byl zákon opatřen příslušným dodatkem.

Zákon legalizující homosexuální sňatky odhlasovalo zastupitelstvo v Canbeře v říjnu. Podle právníků zastupujících hlavní město by měl zůstat v platnosti, protože upravuje poměr osob, jichž se federální zákon jakožto norma vztahující se na osoby opačného pohlaví netýká. Rozhodnutí nejvyššího soudu bylo nicméně jednomyslné.

Ještě tvrdší ránu dostal boj za práva gayů a leseb v Indii. Tamní soud včera obnovil zákon, který považuje pohlavní styk mezi homosexuály za trestný čin. Hrozí za něj až desetileté vězení. Rozhodnutí vyvolalo protesty.