Do Kyjeva dorazily tisíce Janukovyčových příznivců

Kyjev - Přívrženci ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče odpověděli na statisícové demonstrace opozice a sjeli se do Kyjeva, aby vyjádřili vládě podporu. Tisíce aktivistů vládní Strany regionů se přitom sešly jen pár desítek metrů od náměstí Nezávislosti, kde zůstávají opoziční demonstranti. Prezident Janukovyč mezitím částečně vyhověl jejich požadavkům a odvolal čtyři lidi odpovědné za brutální zákroky policie vůči demonstrantům. Lídrům opozice ale ani tento ústupek nestačí - na zítřek svolávají masovou demonstraci.

Chcete snad homosexuální sňatky?

Premiér Mykola Azarov v projevu ke shromážděným vysvětlil, proč Ukrajina koncem listopadu ustoupila od podpisu asociační smlouvy s Evropskou unií. Země podle něj nechce být „přívěskem Evropy“, ale jejím plnohodnotným partnerem. O vytvoření zóny volného obchodu s EU je třeba přemýšlet ve strategické, nikoli krátkodobé perspektivě. „Ukrajina nemohla podepsat smlouvu (s EU) a skončit jako bankrotář,“ řekl předseda ukrajinské vlády.

Azarov Ukrajince varoval, že sbližování s Evropou může mít nežádoucí následky. Mnozí se podle něj mylně domnívají, že po podpisu asociační smlouvy budou Ukrajinci moci volně jezdit na západ kontinentu. „Nic podobného. Nejdřív musí Ukrajina legalizovat homosexuální sňatky a odebrat všem lidem otisky prstů na biometrické pasy. Přejete si něco takového?“ zeptal se davu, z něhož zněly silné projevy nesouhlasu.

Podle ukrajinských médií se akce na podporu Viktora Janukovyče účastní převážně lidé z ruskojazyčného východu a jihu země. Jejich manifestace, kterou organizátoři nazvali „Zachraňme Ukrajinu, naši společnou vlast“, má trvat celý víkend. Údaje o počtu účastníků se výrazně liší. Ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na organizátory napsala, že projev Azarova poslouchalo až čtvrt milionu lidí. Podle ministerstva vnitra se provládního shromáždění zúčastnilo 60 000 lidí.

Na nedalekém náměstí Nezávislosti se dnes shromáždilo asi 5 000 stoupenců opozice. Hlavní demonstrace odpůrců vlády se chystá na neděli, kdy mají k protestujícím promluvit vůdci opozice Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok.

Kyjevský starosta padl

Ukrajinský generální prokurátor dnes na tiskové konferenci v Kyjevě oznámil, že se souhlasem prezidenta Janukovyče byli dnes z funkcí odvoláni kyjevský starosta Volodymyr Popov, náčelník kyjevské policie Valerij Korjak a další dva vysocí úředníci. Důvodem jejich odvolání je rozkaz, který koncem listopadu vydali policii k provedení brutálního zákroku proti demonstrantům v centru Kyjeva. Potrestání viníků v pátek během jednání u kulatého stolu s opozicí slíbil sám prezident.

Do Kyjeva míří západní politici

O víkendu je v Kyjevě očekáván americký senátor John McCain, který je vůdčím hlasem republikánů v zahraničněpolitických otázkách. Spolu s ním na Ukrajinu poletí i šéf senátního podvýboru pro Evropu demokrat Chris Murphy. „Senátor McCain odcestuje do Kyjeva, kde se sejde s představiteli ukrajinské vlády, opozičními vůdci a vůdci občanské společnosti,“ uvedl mluvčí někdejšího prezidentského kandidáta. McCain má v Kyjevě strávit sobotu a neděli, Murphy se k němu připojí v neděli.

Z Prahy dnes do Kyjeva odletěl šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg, bývalý ministr zahraničí. Podle sdělení české humanitární organizace Člověk v tísni do Kyjeva přijede český hudebník a politik Michael Kocáb, který demonstrantům bude tlumočit podporu českých a slovenských osobností.

Protivládní demonstranti na kyjevském náměstí Nezávislosti
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Zmrazení účtů i zákaz cestování jako sankce za násilí

Skupina amerických senátorů v pátek předložila také návrh rezoluce, která vyzývá, aby vláda Baracka Obamy zvážila sankce v případě, že by vláda na Ukrajině znovu násilím zasáhla proti pokojným demonstrantům. Sankce by měly být namířené proti lidem odpovědným za násilí a měly by zahrnovat zákaz cestování a zmrazení účtů. Rezoluci musí schválit Senát.

Rusko v souvislosti s návštěvami západních politiků mezi protestujícími demonstranty v pátek důrazně varovalo Spojené státy a západní Evropu před vměšováním do nynějšího konfliktu mezi ukrajinskou vládou a opozicí. 

Těžkooděnci zasahují v Kyjevě proti demonstrantům
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

NATO vyzývá Ukrajinu k dodržování demokratických práv

Američtí demokrati a republikáni příležitostné tvrdé zásahy ukrajinské vlády odsuzují. K dodržování základních demokratických práv a zřeknutí se dalšího použití násilí už vyzvala ukrajinské vedení i Severoatlantická aliance (NATO). „Apeluji na ukrajinskou vládu, aby dodržovala základní demokratická práva jako svobodu projevu a shromažďování,“ prohlásil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v rozhovoru pro deník Die Welt. „Očekáváme, že vláda v Kyjevě povede s opozicí konstruktivní dialog s cílem najít mírové řešení,“ dodal.

Protestní akce na Ukrajině už trvají déle než tři týdny. Zapojují se do nich statisíce lidí, které pobouřilo rozhodnutí ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat připravenou dohodu s Evropskou unií a přibližovat zemi raději k Rusku. V pátek Janukovyč v prvním přímém pokusu rozptýlit protesty na krizových jednáních učinil jisté ústupky, opozici požadující demisi vlády ale nestačí a její stoupenci se postupně sjíždějí do Kyjeva na nedělní shromáždění, píše Reuters.