14 mrtvých a stovka zraněných po explozi auta v egyptské Mansúře

Káhira - Automobil plný trhavin explodoval v noci na dnešek u policejního velitelství v egyptském městě Mansúra. Útok, ke kterému se zatím nikdo nepřihlásil, si vyžádal nejméně 14 mrtvých a stovku zraněných. Oběti jsou většinou z řad policie, bilance ale podle záchranářů zřejmě nebude konečná. Premiér Házim Bibláví z činu obvinil Muslimské bratrstvo, které podporuje svrženého prezidenta Mohameda Mursího. Hnutí se ale od útoku následně distancovalo a odsoudilo ho.

Většina obětí atentátu podle guvernéra provincie Dakahlíja, jejímž správním střediskem je Mansúra, pochází z řad policie. Mezi raněnými je i generál velící bezpečnostním silám v provincii. Velice silná exploze, vyvolaná odpálením několika desítek kilogramů výbušnin, způsobila také značné materiální škody. Výbuch prý bylo možné pocítit i 20 kilometrů daleko.

K explozi nálože ukryté v autě došlo jen den poté, co jedna islamistická skupina hlásící se k teroristické síti al-Káida vyzvala vojáky a policisty, aby si vybrali mezi dezercí a smrtí. Šlo o první velký útok v deltě Nilu. Mansúra leží 110 kilometrů severně od Káhiry.

Násilí v Egyptě se stupňuje od léta. Nynější, fakticky vojenský režim se snaží potlačovat demonstrace přívrženců svrženého prezidenta Muhammada Mursího, kterého v červenci sesadila armáda. Navíc islamisté a některé skupiny hlásící se k teroristické síti al-Káida páchají atentáty na pořádkové síly.

Při násilnostech mezitím zahynulo několik set civilistů a také na 200 policistů a vojáků. Armáda tvrdí, že zabila 184 extremistů a 803 dalších uvěznila. Čtvrtina z nich jsou prý bojovníci z ciziny. Vládní mluvčí nicméně ujistil, že teroristické útoky nezabrání lednovému referendu o nové ústavě, což má být klíčový krok na cestě k předání moci civilní vládě.