Korejci se setkali s příbuznými zpoza drátů – ti starší už asi naposled

Pchjongjang – V severokorejském letovisku na hoře Kumgang skončilo setkání rodin rozdělených válkou v 50. letech. Z Jižní Koreje se ho zúčastnila necelá stovka lidí – převážně seniorů, Severokorejci vypravili několik autobusů. Setkání se podařilo zorganizovat za pomoci Červeného kříže – navzdory tomu, že ve stejnou dobu začalo pravidelné cvičení jihokorejské armády s Američany. Manévry přitom každoročně vyostří napětí mezi oběma Korejemi, naposledy Pchjongjang dokonce pohrozil jaderným útokem.

Hrstka rodin tak měla svým způsobem štěstí. Jindy příbuzné odděluje snad nejpřísněji střežená hranice na světě, teď ji necelá stovka Jihokorejců mohla v klidu překročit a se svými blízkými se, zřejmě naposledy, ještě jednou setkat.

Rodiny byly rozdělené korejskou válkou z let 1950–53. Jejich první schůzky se konaly v roce 1985, pak ale byly na 15 let přerušeny a organizovat se začaly opět až po historickém mezikorejském summitu v roce 2000. Od té doby se jich zúčastnilo kolem 22 tisíc lidí. Na seznamu čekatelů na další taková setkání je v Jižní Koreji asi 72 tisíc osob. Téměř polovina z nich je starších 80 let. Údaje z KLDR nejsou k dispozici. Severokorejští účastníci údajně před začátkem setkání dostávají školení, v němž jsou důrazně nabádáni, aby nemluvili o politice.

Skončilo setkání rodin rozdělených korejskou válkou (zdroj: ČT24)

Severokorejská pobřežní stráž v pondělí večer opakovaně pronikla ve svém člunu na jihokorejskou stranu hranice. Incident přišel v den zahájení jihokorejsko-amerických vojenských manévrů. Soul je přesvědčen, že KLDR chtěla tímto způsobem testovat reakci jihokorejské armády. Severokorejský člun překročil hranici nejméně třikrát, jižně od hranice setrval několik hodin, než se po opakovaných varováních Jihu zase vrátil.

Člun údajně pronikl do vzdálenosti 23 kilometrů od jihokorejského ostrova Pengnjong. V roce 2010 se nedaleko tohoto ostrova potopila jihokorejská korveta, na jejíž palubě zahynulo 46 námořníků. Podle Soulu Severokorejci loď torpédovali, Pchjongjang to ale popřel.

Kim Čong-unova manželka prý čeká druhé dítě

Manželka severokorejského diktátora Kim Čong-una pravděpodobně čeká druhé dítě. Na veřejnosti se objevila v podobném těhotenském oblečení, jaké nosila i krátce před narozením dcery koncem roku 2012, napsal britský The Daily Telegraph. Připomněl, že Kim potřebuje mužského dědice, který by se stal pokračovatelem jediné komunistické dynastie na světě.

Na fotografii, kterou zveřejnil severokorejský státní deník Rodong sinmun a která je z nedávné sportovní akce v metropoli KLDR Pchjongjangu, má Kimova žena Ri Sol-ču na sobě oblečení volného střihu a zdá se, že znovu přibrala na váze. Podobný béžový volný kabát nosila i v průběhu svého prvního těhotenství na podzim 2012. Dřívější známá zpěvačka Ri Sol-ču kromě toho několik posledních týdnů chyběla na záběrech severokorejských médií, podobně jako se neobjevovala po manželově boku při jeho návštěvách průmyslových a zemědělských zařízení či vojenských jednotek během svého prvního těhotenství.

Severokorejská média zatím nepublikovala žádnou fotografii dcery Kim Čong-una a jeho manželky. Analytici tuto skutečnost připisují probíhajícímu tříletému smutku za Kimova otce Kim Čong-ila, který zemřel v prosinci 2011. Podle Kimova přítele, bývalého amerického basketbalisty Dennise Rodmana, se dívenka jmenuje Ču-e. Kromě dítěte s Ri má Kim údajně ještě další dceru, která se narodila v roce 2010 jiné matce.