Svatořečení dvou papežů naplní Řím i sociální sítě

Vatikán - Vatikán se intenzivně připravuje na slavnostní svatořečení bývalých papežů Jana Pavla II. a Jana XXIII., které koncem dubna do Říma přiláká možná až pět milionů poutníků. Vedení katolické církve přichystalo například speciální internetové stránky, ale také informační kanály na sítích Twitter, Facebook či v aplikaci Instagram.

Kanonizace dvou papežů se odehraje 27. dubna, tedy krátce po skončení Velikonoc, které do italské metropole přilákají desetitisíce věřících. Římský starosta Ignazio Marino nedávno odhadl, že na svatořečení populárních papežů může do Vatikánu přijet až pět milionů lidí. Už nyní je v daném termínu plná většina římských penzionů a hotelů.

Pořadatelé této slavnostní události chtějí, aby kanonizace proběhla co možná nejskromněji. Chtějí se vyhnout nákladům, které byly spojeny s blahořečením Jana Pavla II. v roce 2011. Náklady na organizaci masové vigilie v Cirku Maximu pro desetitisíce lidí tehdy několikanásobně překročily plánovaný rozpočet ve výši 1,2 milionu eur (33 milionů Kč). Tentokrát se proto v předvečer svatořečení žádná masová vigilie neuskuteční, pro poutníky ale budou celou noc otevřené všechny římské kostely.

Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, stál v čele církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005. Za pontifikátu polského rodáka se zhroutily komunistické režimy ve střední a východní Evropě.

Jan XXIII., který byl papežem od roku 1958 do své smrti v roce 1963, svolal historický druhý vatikánský koncil, jehož úkolem bylo reagovat na potřeby moderní doby.

Vatikán naopak nechce šetřit na zajištění komunikace a informace pro návštěvníky kanonizace bude sdílet mnoha různými způsoby. Kromě speciálních internetových stránek www.2papisanti.org budou fungovat i stránky na Facebooku (2popesaints), Twitteru (@2popesaints), Instagramu (#2popesaints) a YouTube (2popesaints).

Polská událost roku

Na svatořečení „svého papeže“ se horečně připravuje i Polsko. Pro Poláky jde bezesporu o událost roku číslo jedna. „Jan Pavel II. je vnímán jako symbol toho nejlepšího, co dalo Polsko světu,“ podotkl zpravodaj ČT v Josef Pazderka. V současné době vychází v Polsku o Wojtylovi řada knih, točí se hraný i dokumentární film.

Podle původních odhadů mělo odjet na slavnostní ceremoniál do Říma několik stovek tisíc Poláků. Řada z nich ale nakonec svatořečení Jana Pavla II. raději oslaví doma. Všechny větší kostely totiž chystají k této příležitosti speciální akce a bohoslužby, navíc cesta do Říma je pro mnoho Poláků příliš drahým špásem. Hlavní bohoslužba se bude sloužit v Krakově, kde Karol Wojtyla působil před svým odchodem na Svatý stolec jako arcibiskup. 

Filipínci prosili u relikvií po Janu Pavlu II. o zázrak

Na relikvie po Janu Pavlu II. dnes v Manile stály frontu stovky Filipínců v naději, že se dočkají zázraku. Mezi vystavenými předměty byl kus látky potřísněný krví bývalého papeže, jeho čapka, sutana a útržek z jeho pohřebního rubáše. „Jsem šťastná. Teď můžu umřít, když jsem ty relikvie spatřila,“ svěřila se 67letá Gene Suarezová. Na Filipínách je asi 80 milionů katolíků. Celkem žije na souostroví asi 100 milionů lidí.

Polsko se připravuje na svatořečení Jana Pavla II. (zdroj: ČT24)
Vydáno pod