Chtěl jsem Reevu chránit, plakal dnes Pistorius u soudu

Pretoria – Obhajovací řeč plnou emocí dnes před jihoafrickým soudem poprvé od zahájení procesu přednesl jihoafrický paralympionik Oscar Pistorius. Ten loni v únoru zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou – podle jeho verze šlo o omyl, podle obžaloby o úkladnou vraždu. Handicapovaný 27letý atlet se dnes ve svém projevu omluvil zlomeným hlasem Reevině matce June a zdůraznil, že smrt jeho partnerky mu způsobila bezesné noci a noční můry. Bude-li uznán vinným, může mu hrozit až doživotí.

Pistorius zastřelil Reevu Steenkampovou loni 14. února ve svém domě v Pretorii, když po ní vypálil skrz dveře, zatímco byla na toaletě. Tvrdí, že si ji v noci spletl se zlodějem. „Prostě jsem se snažil Reevu chránit,“ zdůraznil dnes. „Bojím se usnout. Mám strašlivé noční můry ohledně toho, co se oné noci stalo. Cítím pach krve a budím se hrůzou,“ řekl s pláčem Pistorius, který údajně od zabití Reevy polyká antidepresiva a prášky na spaní. V řeči v 17. den procesu pak také připomněl svou sportovní kariéru a získané medaile. Prohlásil také, že už nikdy nechce vzít do rukou zbraň. Reevina matka June, která byla v soudní síni přítomna, vyslechla řeč s kamennou tváří. Podle soudních pravidel vypovídal Pistorius mimo záběr kamer.

Oscar Pistorius se omlouvá June Steenkampové:

„Neumím si ani představit tu bolest, zármutek a prázdnotu, které jsem způsobil vám a vaší rodině. Snažil jsem se prostě Reevu chránit.“

Beznohý atlet ve své řeči neopomněl připomenout své těžké dětství s handicapem a strach, který prožíval v Jihoafrické republice, kde panuje vysoká kriminalita. „Když jsme vyrůstali, byli jsme vystaveni zločinu - ať už to byla vloupání do domu, nebo přepadení a únosy. Mnoho členů mé rodiny se stalo obětí vloupání nebo násilných trestných činů,“ prohlásil. Po skončení řeči vypadal vyčerpaně a padl do náruče své sestry Aimee.

Média proces intenzivně sledují právě kvůli Pistoriusovi, který bojem proti svému osudu inspiroval miliony lidí na celém světě. O nohy přišel v útlém dětství kvůli postižení. Na protézách nechodil, ale rovnou běhal. Vítězil a chtěl porážet i zdravé sprintery. Je první paralympijský sportovec, který těm zdravým směle konkuroval i na olympijských hrách. 

Dnes rovněž vypovídal u soudu jako svědek forenzní expert Jan Botha. Konstatoval, že první střela zasáhla Steenkampovou do boku, druhá do pravé ruky, třetí do levé ruky a čtvrtá do hlavy. „Myslím, že zemřela krátce po zásahu,“ konstatoval. V době, kdy Pistorius střílel, musela oběť podle Bothy stát. Poprvé také byly u soudu ukázány snímky Reeviných zranění. Při Bothově výpovědi Pistorius zvracel.

Co tvrdí obhajoba:
Pistorius se domníval, že je v domě zloděj. Vstal z postele, ani si nestihl nasadit protézy, došel k toaletě a přes zavřené dveře několikrát vystřelil. Vrátil se do ložnice, a když zjistil, že Reeva neleží v posteli a že za dveřmi toalety by mohla být právě ona, nasadil si protézy, vrátil se ke dveřím a pokusil se je vyrazit kriketovou pálkou.

Co tvrdí obžaloba:
Pistorius se se svou přítelkyní pohádal a marně se za ní dobýval kriketovou pálkou na toaletu, kde se před ním zamkla. Poté ji chladnokrevně zastřelil.

June Steenkampová vyslechla Pistoriusovu řeč s kamennou tváří
Zdroj: ISIFA/EPA/THEMA HADEBE

Rekonstrukce osudné noci podle Oscara Pistoriuse:

Pistorius je obžalován nejen z vraždy, ale i z nelegálního držení zbraní. Liboval si v nich a měl je vždy po ruce, což dosvědčila i jeho bývalá přítelkyně Samantha Taylorová. Přitížila mu i výpověď kamaráda, podle něhož měl Pistorius horkou hlavu a pro výstřel nešel daleko. Rovněž jeho sousedé vypovídali, že slyšeli nejprve zoufalý ženský křik a teprve následně výstřely.

Podle jihoafrických zákonů může člověk použít střelnou zbraň k sebeobraně pouze tehdy, je-li bezprostředně ohrožen jeho život. Proces s Pistoriusem pokračuje osmnáctým dnem v úterý.