Hejna: Zrušme NATO, a vymaníme tak Unii z područí USA

Praha - Komunistická strana Československa stojí o zrušení Severoatlantické aliance, Evropskou unii potom chce vymanit z područí Spojených států. V profilovém rozhovoru na ČT24 to uvedl lídr KSČ pro evropské volby Miroslav Hejna. V Bruselu by se chtěl zasadit o to, aby EU více chránila sociální jistoty občanů.

Hejna: Evropskou unii ovládá velkokapitál (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

KSČ za hlavní priority pro volby do Evropského parlamentu jmenuje obranu nemajetných a chudých, sociální jistoty pro seniory a rodiny s dětmi nebo snížení nezaměstnanosti a zamezení daňových úniků. „Většinu našich podniků drží zahraniční kapitál a všechny zisky, které jsou zde získány, jsou zdaňovány v zemi majitele. Všechny zisky, které jsou získány na území České republiky, by zde měly být zdaněny - a potom půjdou peníze i do státní pokladny,“ prohlásil Hejna.

V Evropském parlamentu by se KSČ pravděpodobně připojila k frakci Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice, v níž zasedá i KSČM (té českoslovenští komunisté vytýkají to, že se zřekla předlistopadové minulosti), sám Hejna by rád usedl v hospodářském a sociálním výboru. Zasadit se chce i o to, aby ČR v brzké době nezaváděla euro. „Byla by to katastrofa a podstatně by přibylo občanů žijících v chudobě,“ varuje.