Mezi 181 oběťmi z trajektu je i chlapec, který volal na nouzovou linku

Soul - Celkový počet potvrzených obětí katastrofy jihokorejského trajektu stoupl na 181. Oznámili to v Soulu jihokorejští záchranáři. Během dnešního dne záchranáři vyprostili 12 těl; 121 cestujících je stále pohřešováno. Jejich těla jsou zřejmě ve čtvrté palubě potopené lodi. Mezi nalezenými oběťmi je i chlapec, který jako první telefonátem na nouzovou linku upozornil na to, že se plavidlo se 476 lidmi na palubě potápí.

Rodiče chlapce, jenž patřil mezi 323 středoškoláků cestujících trajektem, uvedli, že poznali tělo a oblečení svého syna. Hoch telefonoval tři minuty předtím, než posádka vyslala první nouzové volání. Chlapec byl přepojen na hasiče a poté na pobřežní stráž. Po něm na nouzovou linku 119 volalo ještě dalších asi 20 dětí z lodi. Pasažéři měli v té době od posádky stále nařízeno setrvat na místech. Ti, co poslechli, se utopili.

Kvůli podezření ze zavinění nehody policie zatkla nebo vyšetřuje už dvacet z devětadvaceti členů posádky. Většina jejích členů byla totiž mezi 174 lidmi, které se po ztroskotání podařilo zachránit. Agentura Reuters také uvedla, že loď byla značně přetížená. Vezla minimálně třikrát větší náklad, než bylo pro ni doporučené.

Vzduchové kapsy se nenašly

Přestože se podmínky pro práci potápěčů mírně zlepšily, vyhledávání obětí dál komplikuje téměř nulová viditelnost. Ve třetí a čtvrté palubě, kde je zřejmě nejvíc mrtvých těl, nebyla zatím nalezena žádná vzduchová kapsa. I kdyby se některým z cestujících dětí podařilo do takového prostoru proniknout, nepřežily by podle expertů déle než 72 hodin.

V okolí lodi pobřežní služba umístila tři mohutné plovoucí jeřáby. Vyzvednout loď potopenou v hloubce 35 metrů se ale zatím úřady nechystají. Čekají na souhlas rodin pohřešovaných, bez něhož vláda zakázala s vrakem jakkoli manipulovat.

Ve škole už se zase učí - mnoho studentů už ale nikdy nedorazí

Střední škola Tanwon na předměstí jihokorejské metropole Soulu obnovila vyučování pro vyšší ročníky. Zasmušilí spolužáci mrtvých či pohřešovaných studentů přinášeli před začátkem hodin bílé chryzantémy, které pokládali k fotografiím obětí. Stěny, dveře, schody i okna školy jsou plné vzkazů nezvěstným studentům a učitelům. Škola zajistila pro žáky, kteří to budou potřebovat, terapeutické služby. Kdy se do školy vrátí 75 studentů, kteří neštěstí přežili, není jasné. Většina z nich zůstává hospitalizována - mnozí z nich s psychickými problémy.

Trajekt Sewol ztroskotal minulou středu ráno místního času nedaleko pobřeží Korejského poloostrova během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu. Na palubě v té době bylo 476 lidí. Většinou šlo o jihokorejské středoškoláky.

Ztroskotání Sewolu je jedním z nejhorších neštěstí v moderních jihokorejských dějinách. Skoro tři stovky obětí si vyžádalo potopení trajektu u západního pobřeží země v roce 1993. O dva roky později zahynulo více než 500 lidí při zhroucení střechy nákupního střediska v Soulu.