Afghánským prezidentem bude exministr zahraničí, nebo exministr financí

Kábul – Ve druhém a rozhodujícím kole prezidentských voleb v Afghánistánu se utkají očekávaní favorité - exministr zahraničí Abdulláh Abdulláh a exministr financí Ašraf Ghaní. Nezávislá volební komise (IEC) dnes oznámila, že tito dva kandidáti dostali v prvním kole na začátku dubna nejvíce hlasů.

Abdulláh získal podle volební komise 44,9 procenta hlasů a Ghaní 31,5 procenta. Ani jeden z kandidátů tedy nepřekročil hranici 50 procent hlasů potřebnou k vítězství hned v prvním kole. Další z trojice hlavních favoritů, rovněž bývalý šéf afghánské diplomacie Zalmáj Rasúl, obdržel 11,5 procenta hlasů. 

Druhé kolo voleb by se mělo konat 28. května. Šéf volební komise dnes ale řekl, že se uvažuje i o datu 7. června. 

Prezidentské volby by měly vést v Afghánistánu k prvnímu demokratickému předání moci od pádu Talibanu. Vzejde z nich nástupce stávající hlavy státu Hamída Karzáího, který se podle ústavy nemohl ucházet o třetí mandát.  

Nový prezident stane v čele země krátce předtím, než koncem letošního roku odejde z Afghánistánu většina zahraničních spojeneckých sil. Západní diplomaté varují před možností vleklé inaugurace nové hlavy státu, která by zdržela podpis smlouvy s USA o pobytu asi 10 tisíc amerických vojáků v Afghánistánu i po konci letošního roku.

Abdulláh Abdulláh  

Opoziční vůdce, v letech 2001 až 2005 byl ministrem zahraničí. Byl blízkým spolupracovníkem legendárního politika a vojenského velitele Ahmada Šáha Masúda, který se proslavil svým odporem proti sovětské okupaci i proti přísnému islámskému režimu radikálního hnutí Taliban.   

Ašraf Ghaní 

Předseda komise, která má na starost přebírání odpovědnosti za bezpečnost v zemi z rukou mezinárodní koalice. Ministr financí v letech 2004 až 2008. Ve funkci poradce prezidenta Karzáího spolupracoval s mezinárodními organizacemi a byl hlavním spojovacím článkem mezi humanitárními organizacemi a prozatímní vládou. Bývalý zaměstnanec Světové banky a držitel doktorátu z Columbijské univerzity je více znám v zahraničí než ve své vlasti. Je mezinárodně uznávaným ekonomem.