Mrtvé v Oděse prý někdo otrávil, v Mariupolu se znovu bojuje

Oděsa - Vyšetřování tragédie v Oděse, při níž zemřelo 46 lidí a další stovky se zranily, ukazuje na teroristický čin. Osoby ukrývající se v oděském Domě odborů zřejmě někdo otrávil. Oznámil to poslanec a prezidentský kandidát Petr Porošenko. Rodiny v Oděse, Slavjansku a Kramatorsku dnes pohřbívaly své blízké. Boje mezitím opět vypukly v jihoukrajinském Mariupolu - ve městě hoří pneumatiky a radnici obsadili proruští vzbouřenci. V přestřelce prý zahynul jeden člověk.

SOUHRN DNE: NEPOKOJE NA UKRAJINĚ

  • Ukrajinský parlament na mimořádné schůzi odmítl vyhlášení referenda o jednotě země na 25. května.
  • Na východě Ukrajiny separatisté dál volají po samostatnosti. V neděli v Luhansku chystají vlastní plebiscit.
  • Násilí v Oděse, při němž v pátek zahynulo 46 lidí, mají vyšetřovat „zahraniční experti“.
  • Ukrajinská armáda i povstalci počítají ztráty po tvrdých bojích. Během pondělních střetů zahynulo podle ministerstva vnitra odhadem přes 30 proruských separatistů a také čtyři vojáci.
  • Vláda kvůli nepokojům nařídila uzavřít letiště v Doněcku.

Podle očitých svědků je centrum Mariupolu zahaleno štiplavým černým dýmem. Dopravě brání převržené autobusy a trolejbusy a městem projíždějí vozy záchranné služby. O zraněných či mrtvých se ale zprávy ukrajinských médií nezmiňují.
  
U mariupolského letiště, kde se nachází základna ukrajinské armády, se objevili neznámí ozbrojenci, kteří ohrožují okolní dopravu, napsal zpravodajský server Ostrov. Zasaženo prý bylo několik osobních automobilů a mikrobusů, jež se ve městě používají ve veřejné dopravě.
  
Ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na informace separatistů napsala, že ozbrojenci Pravého sektoru v maskách napadli několik kontrolních stanovišť, která separatisté vybudovali na okraji Mariupolu. Podle ruské agentury při útoku jeden člověk zahynul a tři byli zraněni. Proruští aktivisté se prý obávají, že armáda s podporou „extremistů“ chce na město zaútočit a vyhnat separatisty z obsazených budov.

Oděsa truchlí, pohřešují se desítky osob

Většinu obětí pátečního incidentu v Oděse si podle médií vyžádal požár v místní odborové centrále, kam se ukryli proruští radikálové před odvetou davu fotbalových fanoušků, jež předtím napadli. Policie následně zadržela asi 170 lidí, které z podílu na tragédii podezřívá. Část z nich ještě o víkendu propustila. Úřady dál pohřešují desítky lidí. K vyšetřování nepokojů si přizvala ukrajinská vláda „zahraniční experty“.

Porošenko se dnes novinářům svěřil s důkazy, které na uzavřené schůzi kyjevského parlamentu předložila policie. Údajně z nich vyplývá, že se lidé ukrytí v Domě odborů stali obětí neznámé otravné látky. „Je to možné označit za teroristický čin,“ prohlásil Porošenko, který je hlavním favoritem květnových prezidentských voleb.

Lidé truchlí za mrtvé v Oděse
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Podle ukrajinského vicepremiéra Vitalije Jaremy většina lidí ukrytých v objektu zemřela velmi rychle, pravděpodobně na následky otravy plynem. Ten se prý šířil v důsledku hoření neznámé látky.