V KLDR se zřítila budova, mrtvých můžou být stovky

Pchjongjang - V severokorejské metropoli Pchjongjangu se v úterý zřítil rozestavěný obytný dům. Informaci poskytli jihokorejští představitelé. Uvedli zároveň, že ve 23patrové budově mohlo bydlet až 92 rodin. Počet obětí se tak může vyšplhat k několika stovkám.

Severní Korea neštěstí „nepředstavitelného rozsahu“ přiznala až dnes. Místní úřady se také omluvily truchlícím rodinám. Záchranné práce byly prý ukončeny v sobotu. V Severní Koreji je běžné, že se lidé stěhují do nových budov předtím, než je jejich stavba zcela dokončena. „Pokud budeme předpokládat, že každá rodina má v průměru čtyři členy, zemřely zřejmě stovky lidí,“ konstatoval severokorejský představitel.

Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení uvedla, že na každém patře byly čtyři domácnosti. Není podle ní ale známo, kolik lidí bylo v době tragédie v budově. Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA napsala, že ministr veřejné bezpečnosti se „kál“ a řekl, že „na projekt náležitě nedohlížel, čímž zavinil nepředstavitelnou nehodu“.

  • Pak Chol, obyvatel Pchjongjangu: „Nehoda se stala, protože porušili pravidla a metody konstrukce. Po tomhle neštěstí se musíme ujistit, že se nic takového už nikdy nestane.“

Zpráva agentury KCNA je pozoruhodná především proto, že severokorejský komunistický režim přísně cenzurující státní média zřídkakdy povolí zveřejnění informací, které mohou být vnímány negativně. Zpráva rovněž cituje nejmenovaného představitele, podle nějž severokorejský vůdce Kim Čong-un „probděl celou noc s bolestnými pocity poté, co se o nehodě dozvěděl“.

Vydáno pod