Sáva na Balkáně dál klesá, záplavy střídá humanitární pomoc

Sarajevo/Bělehrad – V Srbsku začal třídenní státní smutek k uctění památky obětí katastrofálních povodní. Jejich počet podle úřadů stoupl na 27. Evakuovaných je 130 tisíc lidí. Hladina rozvodněné Sávy, která v minulých dnech napáchala velké škody v několika státech Balkánu, pozvolna klesá. Masa vody se ale přesunula dál a naopak mírně zvýšila hladinu Dunaje, což bedlivě sledují zejména obyvatelé Bělehradu, ale také Bulharska a Rumunska. Podle vodohospodářů ale evropský veletok protipovodňové zábrany nepřekoná.

Přesný počet obětí, které si od minulého týdne záplavy vyžádaly, není znám, bilance již podle všeho překročila šest desítek mrtvých. Dalších několik desítek lidí úřady pohřešují. Na zaplavených územích řeší úřady vedle všudypřítomného bahna také problémy s mršinami utonulých zvířat. „Jsou tady tuny uhynulých zvířat, které musíme zlikvidovat,“ prohlásil srbský premiér Aleksandar Vučić. Portál durangoherald.com napsal, že s opadající vodou se objevují tisíce zdechlin krav, prasat, ovcí, psů a dalších zvířat, která na místě při útěku před živlem zanechali majitelé.

Obyvatelstvu tak hrozí epidemie tyfu, žloutenky a dalších nemocí. Sarajevo i Bělehrad vydaly varování, že šíření nákazy může dosáhnout katastrofických rozměrů. Odstranění zdechlin a obnovení dodávek vody je tak klíčovým úkolem úřadů. Například na jedné farmě v severobosenském městě Šamac, které leží na soutoku Bosny a Sávy, vytáhli vojáci ze stájí s pomocí lan asi 400 mršin krav.

Do Srbska a Bosny vyslala řada zemí humanitární pomoc i záchranáře. Z České republiky v noci na dnešek odjela do Srbska druhá skupina hasičů, kteří v okolí Bělehradu pomohou s čerpacími a záchrannými pracemi. V Srbsku v současné době působí jiný český tým hasičů, který zasahuje u areálu elektrárny v obci Kostolac, která je asi 80 kilometrů východně od metropole. Předtím tato jednotka pracovala u elektrárny v obci Veliki Crljeni nedaleko Bělehradu.

Rozsah škod není zatím znám. Odhaduje se, že dosáhne několika miliard eur (desítky miliard korun). Srbská vláda oznámila, že chce seznam škod vypracovat do 30. května. Podle médií je poškozeno 3500 ze 17 tisíc kilometrů silnic vyšších tříd. 
  
V Bosně dál upozorňují na nebezpečí min odplavených z nezlikvidovaných minových polí, které jsou pozůstatkem občanské války z devadesátých let. V Brčku na severu země jedna taková mina vybuchla, naštěstí ale nikoho nezranila. Podle agentury APA minová pole stále ještě zaujímají plochu 1215 čtverečních kilometrů, což je 2,4 procenta území státu.