Bílý dům omylem vyzradil agenta CIA, na faux pas upozornil novinář

Praha – Kuriózní chyba se podařila americké administrativě, která omylem prozradila identitu jednoho z vysokých představitelů CIA působícího v Kábulu. Jeho jméno se totiž ocitlo na seznamu novinářů před návštěvou Baracka Obamy v Afghánistánu. Tam prezident přiletěl na předem neohlášenou návštěvu. Bílý dům se snažil chybu napravit zasláním opraveného seznamu. K vyzrazení agenta vlastní vládou došlo naposledy v roce 2003.

Obama přicestoval v neděli na předem neohlášenou návštěvu do Afghánistánu, odkud USA chtějí do konce roku stáhnout své vojáky. Vyzrazení jména agenta CIA vlastní vládou, která ho má chránit, je podle listu naprosto výjimečná věc. Naposledy se něco podobného stalo v roce 2003, ale za zcela jiných okolností. Bývalá agentka CIA Valerie Plameová byla vyzrazena kvůli aktivitám svého manžela, bývalého velvyslance Josepha Wilsona, který kritizoval Bílý dům za překrucování faktů o Iráku a jeho arzenálu před invazí v roce 2003.

V případě Obamovy nedělní cesty vydalo tiskové oddělení Bílého domu seznam, na němž byla jména 15 vysokých představitelů, kteří měli být s Obamou na základně Bagrám. Byl mezi nimi americký velvyslanec v Afghánistánu James Cunningham nebo generál námořní pěchoty Joseph Dunford. Tisková služba pak tento seznam rozeslala e-mailem novinářům, kteří s Obamou do Afghánistánu cestovali, a byl šířen dále v tiskových zprávách určených i zahraničním žurnalistům.

Centrála Washington Post
Zdroj: ABACAUSA/ČTK

Scott Wilson, který se ve washingtonském listu zabývá zpravodajstvím z Bílého domu, tento seznam sám rozeslal asi 6 000 příjemcům. Až pak si všiml také jména velitele sekce CIA a dotázal se tiskové služby, zda toto jméno opravdu chtěla publikovat. Tiskové oddělení ho pak upravilo a rozeslalo znovu, avšak chyby si už všimli další novináři.

Washington Post naznačuje, že CIA bude muset svého agenta, jehož podřízenými jsou stovky lidí, z Afghánistánu stáhnout. V minulých letech byla vyzrazena jména tří velitelů CIA v Pákistánu a jednomu pak hrozil atentát, takže ho služba musela z asijské země odvolat.

Horizont: Odtajněný agent CIA (zdroj: ČT24)