Záplavy v Bosně vyplavily těla obětí válečných zločinů

Sarajevo - Bosenské úřady zahájily exhumaci těl obětí válečných zločinů, která byla vyplavena při nedávných záplavách. Lidské ostatky se objevily v oblasti kolem řeky Usora na severu balkánské země. Nejspíš patřily lidem, kteří byli zavražděni během války zuřící v oblasti v letech 1992 až 1995, uvedl server BalkanInsight.

Jak uvedl bosenský Institut pro pátrání po nezvěstných, vyzvedávání ostatků experti zahájili dnes jižně od města Doboj. Ve své práci budou pokračovat i v příštích dnech v celém regionu okresu Usora. „Myslíme si, že ty oběti pocházejí z obce Jablanica u Maglaje,“ uvedla mluvčí institutu. V Jablanici podle ní přišlo za války o život 16 lidí, přičemž těla dvanácti z nich se dosud nepodařilo objevit.

Právě města Maglaj a Doboj byla nedávnými povodněmi nejvíce zasažena. Z domovů musely být evakuovány desetitisíce místních obyvatel, další stovky tisíc jich raději odešly ještě dříve, než se k nim voda dostala.

Voda odhalila i staronovou hrozbu - miny

Velká voda rovněž odhalila některá dosud nezlikvidovaná minová pole a často došlo k posunu nevybuchlých náloží, což zkomplikovalo odklízecí práce. Experti na výbušniny se proto nyní snaží zjistit, kam se miny posunuly.

Poté, co voda opadla, objevily se na několika místech i protitankové zbraně a ruční granáty. Mohlo by to naznačovat, že lidé si některé zbraně stále nechávali doma, i když válka v zemi dávno skončila.

Vydáno pod