Další vražda ze cti v Pákistánu, oběť tentokrát přežila

Islámábád – Pákistánská dívka přežila pokus o vraždu ze cti. Motivem útočníků bylo její odmítnutí rodinou dohodnutého sňatku. Policie dívku zatím chrání, ale po uzdravení se zřejmě bude muset stěhovat daleko od svého původního domova. Vraždy ze cti totiž pachatelům v přísně konzervativních islámských regionech často procházejí.

Osmnáctiletá Saba Maqsúdová přežila svou smrt. Čtyři lidé – její otec, bratr a strýc s manželkou – ji vylákali na schůzku pod záminkou usmíření. Nakonec na ni vytáhli zbraň.

„První výstřel mě zasáhl do tváře, druhý do ruky. Mysleli si, že mě zabili, ale nebyla jsem mrtvá. Ztrácela jsem vědomí. Tak mě nacpali do pytle a zavázali ho. A hodili mě do zavlažovacího kanálu,“ popsala oběť neúspěšného pokusu o vraždu ze cti. Pytel z vody vytáhli dva kolemjdoucí, když viděli, že se hýbe.

Saba se s rodinou chtěla usmířit. Rodiče a příbuzné rozhněvala, když se provdala za chlapce ze sousedství. I on se teď bojí o život. „Brali jsme se z lásky. Po svatbě nám ale hrozili její rodiče. Oba jsme teď v nebezpečí, měli bychom dostat ochranu,“ zoufá si Sabin manžel Kaiser Ahmed.

Policie útočníky nedopadla. Ale i kdyby, jejich potrestání je nejisté. V některých konzervativních oblastech 180milionového Pákistánu se totiž stále pokládá za pošpinění rodinné cti, když se dívka vdá proti vůli rodičů. Smazat to jde jen krví.

V loňském roce bylo podle pákistánských médií spácháno 900 vražd „ze cti“. Skutečný počet může být mnohem vyšší. Jeden případ otřásl světem zrovna nedávno. Těhotnou Farzanu Ikbalovou údajně ukamenovali její příbuzní a zhrzený nápadník. Navíc se to nestalo na venkově, ale přímo před nejvyšším soudem velkoměsta Láhauru, a to za bílého dne. Policisté prý jen nečinně přihlíželi, do rodinných rozmíšek se obvykle nepletou (čtěte víc).

Podle starší sestry ukamenované ženy ovšem stál za krutou vraždou sám Farzanin manžel. „Farzanu zabili Muhammad Ikbal a jeho komplicové. Její otec a zbytek její rodiny byli chybně obviněni z vraždy,“ řekla novinářům.

Ikbal již dříve přiznal, že svou první manželku zabil, aby si mohl vzít pětadvacetiletou Farzalu. Ta se podle sestry v květnu před Ikbalem téměř dva týdny skrývala v útulku pro ženy. „Řekla mi, že ji unesl a přinutil k sňatku. Bála se, že by ji mohl zabít stejně jako svou předchozí ženu,“ svěřila se (celá zpráva).