Při bojích u Luhansku zemřeli ruští žurnalisté

Kyjev – Dva žurnalisté z tříčlenného štábu ruské televize se stali obětí bojů mezi vládními silami a proruskými separatisty nedaleko východoukrajinského města Luhansk. Zvukař Všeruské státní televizní a rozhlasové společnosti (VGTRK) Anton Vološin přišel o život na místě. Reportéra Igora Korneljuka šrapnely těžce zranily. Po převozu do nemocnice ho lékaři operovali. Sedmatřicetiletého novináře se jim ale zachránit nepodařilo. Proti incidentu už ostře protestovalo ruské ministerstvo zahraničí.

Ukrajinský parlament doporučil prezidentovi Petru Porošenkovi, aby v separatistické Doněcké a Luhanské oblasti, které představují centra povstaleckých aktivit, vyhlásil stanné právo. Porošenko se doposud zavedení stanného práva v neklidných regionech bránil v obavách, aby dále neposílil proruské nálady v oblasti. Naopak se snaží vysvětlovat, že první fáze jeho mírového procesu má být zahájena už v tomto týdnu – konkrétně ukončením bojových akcí armády a uzavřením hranic s Ruskem. V nejbližší době chce také vytvořit koridory pro evakuaci civilního obyvatelstva.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Podle doněckých povstalců přitom Kyjev sliboval zřízení humanitárních koridorů už dávno, ale zůstalo prý vždy jen u slov. S podobným plánem zřídit obousměrný koridor včera přispěchalo Rusko. Kyjev ale ruské návrhy odmítá s argumentem, že do míst bojových operací by se kromě potravin a léků mohla z Ruska dostávat i výzbroj a munice určená proruským radikálům.

Mírový plán prezidenta Porošenka:

  • Uzavření hranic s Ruskem
  • Vyhlášení dočasného příměří
  • Vyhlášení amnestie pro vzbouřence
  • Decentralizace státní správy

Klid zbraní a dosažení míru na východě země slíbil Porošenko Ukrajincům už minulý týden. Jeho plány narazily ale na tvrdý odpor východoukrajinských vzbouřenců. Rozpory Kyjeva s povstalci se prohloubily po novém zesílení bojových akcí v Doněcké a Luhanské oblasti, které v sobotu vyústily v sestřelení ukrajinského armádního letadla na luhanském letišti. Desetitýdenní násilnosti si v Luhanské a Doněcké oblasti podle AFP vyžádaly přes 320 mrtvých. Situaci nijak neulehčuje ani uzavření ruských plynovodů na Ukrajinu kvůli sporům o splátky dluhů. (Podrobněji ZDE)

Další silný výbuch dnes otřásl i jiným místem východní Ukrajiny. Exploze plynovodu, kterým proudí plyn do Evropy nikoho nezranila. Podle svědků šlehaly plameny z potrubí do výšky až dvou set metrů. Ukrajinští vyšetřovatelé pracují i s verzí, že výbuch způsobili teroristé. Dodávky plynu do Evropy ale havárie nenaruší. Surovina totiž proudí na západ souběžně i jiným potrubím.

Vydáno pod