Šabáb zaútočil na prezidentský palác v Mogadišu

Mogadišo - V prezidentském paláci v somálském hlavním městě Mogadišu vypukly těžké boje. Do budovy vnikly islamistické milice z hnutí Šabáb. Prezident Hassan Sheikh Mohamoud ale v budově nebyl. Vláda později oznámila, že útok odrazila a zabila nejméně 5 ozbrojenců, mluvčí Šabábu to ale popřel.

Podle zpravodaje BBC byl prezident v rezidenci zvláštního vyslance OSN v Somálsku, která se nachází poblíž letiště, nebezpečí mu proto nehrozilo. Doprovázela ho somálská vojenská policie, takže v paláci bojovali hlavně vojáci Africké unie.

V budově pracuje řada předních státních úředníků. V paláci se v době útoku nacházeli premiér a předseda parlamentu. Podle BBC začal útok tak, že islamisté odpálili bombu v autě před palácem. „Dobyli jsme některé části takzvaného prezidentského paláce, boje stále pokračují,“ oznámil mluvčí Šabábu s tím, že zemřelo nejméně 14 vojáků. Vláda ale tvrdí, že útočníky odrazily somálské bezpečnostní složky spolu s jednotkami Africké unie.

Povstalci z Šabábu, hnutí napojeném na al-Káidu, ztratili kontrolu nad somálskou metropolí před třemi lety, útoky ale nešetří. V sobotu explodovala bomba v autě v blízkosti parlamentu a zabila nejméně čtyři lidi. Šabáb navíc avizoval, že útoků v době ramadánu přibude. 

Islamisté bojují proti somálské vládě již několik let ve snaze zavést v zemi islámské právo šaría. Jejich terčem se často stávají právě vládní, armádní a jiné veřejné budovy.

Vydáno pod