Papež v Koreji blahořečil 124 mučedníků a souhlasil se selfie

Soul - Papež František během mše pod širým nebem v Soulu blahořečil 124 korejských křesťanských mučedníků, kteří byli kvůli své víře zabiti v 18. a 19. století. Slavnostní událost, která je jedním z vrcholů pětidenní návštěvy hlavy katolické církve v Jižní Koreji, sledovaly stovky tisíc lidí. Při následném setkání s věřícími papež opět dostál své pověsti jednoho z nejoblíbenějších pontifiků historie - souhlasil i s vyfocením dnes populární selfie.

V centru korejské metropole se shromáždil až jeden milion lidí. Do nejpřísněji střežené zóny kolem pódia s oltářem se ale dostalo jen 200 000 věřících, kteří se předem registrovali a prošli bezpečnostními prohlídkami. Před začátkem mše papež projel mezi davy v otevřeném autě a zastavil se u skupiny pozůstalých po obětech havárie trajektu Sewol z letošního dubna, aby jim požehnal.

Papež blahořečil více než stovku křesťanů, kteří byli kvůli své víře zabiti mezi roky 1791 a 1888. Šlo o faktické zakladatele katolické víry v Jižní Koreji. Jedineční byli také tím, že si křesťanství vyhledali sami a začali ho šířit. Vládnoucí dynastie Čosan ale vnímala novou ideologii jako hrozbu, která měla podkopat hierarchický konfucianismus držící stát pohromadě.

„Byli ochotní přinášet obrovské oběti… Jejich příklad může být poučný pro nás, kteří žijeme ve společnosti, kde vedle nedozírného bohatství tiše narůstá chudoba a kde se jen zřídkakdy věnuje pozornost nářkům těch nuznějších,“ řekl shromážděnému davu papež, podle nějž by památka mučedníků měla vyzývat k otázce, zda bychom byli my sami dnes ochotní položit za něco život.

Papež František slouží mši pod širým nebem v Jižní Koreji
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

Katolická církev je přesvědčena, že celkem zahynulo za vlády dynastie Čoson násilnou smrtí na 10 000 korejských katolíků. Panování dynastie, která se snažila uzavřít Korejský poloostrov i před západními vlivy, začalo v roce 1392 a skončilo v roce 1910, kdy Japonsko anektovalo Koreu a začala pětatřicetiletá kolonizace země. V současnosti katolíci představují více než deset procent z padesátimilionové jihokorejské populace.

František se pomodlil u památníku za potracené plody

Papež dnes ještě nedaleko Soulu navštívil handicapované Jihokorejce v zařízení, které v 70. letech založil zdejší katolický kněz. Tichým způsobem se vyjádřil i k potratům. František se obecně vyhýbá kontroverzním tématům, jako jsou právě potraty, s tím, že církevní doktrína ohledně posvátnosti života je všeobecně dobře známá a že chce raději vyzdvihnout jiné aspekty církevního učení. Během své návštěvy se ale zastavil u památníku za potracené plody, kterým je zahrada s jednoduchými bílými kříži, sklonil hlavu a pomodlil se za ně. Poté si promluvil s handicapovaným aktivistou bojujícím proti potratům, který nemá ruce ani nohy.

Návštěva Jižní Koreje je třetí zahraniční cestou papeže Františka od jeho loňského zvolení. V zemi jde o první návštěvu hlavy římskokatolické církve po 25 letech. Papež Jan Pavel II. v Jižní Koreji v roce 1984 rovněž blahořečil velkou skupinu mučedníků - bylo jich 103.

Papež v Koreji blahořečil 124 mučedníků (zdroj: ČT24)