Demonstranti získali zpět Mongkok, odkud je včera vyhnala policie

Hongkong – Tisíce prodemokratických demonstrantů se vrátily do ulic hongkongské čtvrti Mongkok. Stalo se tak jen hodiny poté, co tuto oblast vyklidily pořádkové síly. Uvedl to server BBC, podle něhož bylo nejméně 26 lidí zatčeno. Vládní představitelé a studenti, kteří tvoří převážnou většinu protestujících, by se měli sejít k rozhovorům příští týden. Ještě nedávno přitom vláda jednání odmítala kvůli přetrvávající blokádě v ulicích.

Hongkongská pořádková policie v noci na pátek místního času odstranila barikády, stany a plátěné přístřešky, které ve čtvrti Mongkok vztyčili aktivisté v rámci manifestací za demokratické volby před více než dvěma týdny. Včera se pak pořádkové síly s demonstranty znovu střetly.

Podle zpravodajky BBC Juliany Liu použili policisté při střetech obušky a slzný plyn, byli ale přemoženi velkým počtem demonstrantů. Těm se nakonec podařilo policii vytlačit, znovu obsadit ulice a zastavit dopravu.

Protestní hnutí Occupy Central vydalo prohlášení, v němž upozornilo, že včerejší zásah nařízený vládou „zhoršil vztahy mezi policií a občany“. Policejní komisař Andy Tsang kontroval tím, že protesty byly ilegální a „podkopávaly vládu práva“.

Hongkong se v roce 1997 vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ovšem v srpnu odmítl požadavek tamních obyvatel, aby si v příštích volbách v roce 2017 mohli svobodně zvolit budoucího vůdce. Kandidáty bude naproti tomu nominovat a schvalovat většinou hlasů speciální výbor, až pak o nich budou moci hlasovat voliči.

Účastníci demonstrací žádají zrušení této kontroverzní volební reformy, kterou schválila čínská vláda, a odvolání správce Hongkongu Leung Čchun-jinga. Ten tvrdí, že je připraven k dialogu, čínská komunistická vláda nicméně podle něj od svého rozhodnutí neustoupí.