Europarlament dal zelenou posledním komisařům, Junckerův tým je kompletní

Štrasburk – Poslední dva kandidáti na post eurokomisaře, Slovák Maroš Šefčovič a Slovinka Violeta Bulcová, obstáli před výbory Evropského parlamentu. Po obtížích způsobených výměnou slovinské kandidátky je tak Evropská komise kompletní a nic nebrání tomu, aby se o ní zítra ve Štrasburku hlasovalo jako o celku.

Všichni navrhovaní eurokomisaři v uplynulých týdnech úspěšně absolvovali veřejná slyšení v příslušných výborech europarlamentu. Proces jejich schvalování se však několikrát zadrhl; největší komplikaci způsobilo odmítnutí slovinské kandidátky na místopředsedkyni komise pro energetickou unii Alenky Bratušekové.

Slovinsko místo ní muselo nominovat svou dosavadní ministryni bez portfeje Violetu Bulcovou, kterou však předseda komise Jean-Claude Juncker navrhl do čela dopravního komisariátu. A protože měl tuto funkci původně zastávat Slovák Maroš Šefčovič, získala Bratislava nakonec místopředsednický post uvolněný Bratušekovou. Nové slovinské kandidátce a slovenskému kandidátovi nyní daly  zelenou i příslušné výbory Evropského parlamentu.

Socialisté: Bulcová podala dobrý výkon i navzdory časové tísni

„Náš mluvčí pro průmysl Krišjanis Karinš právě informoval, že Šefčovič prošel jako místopředseda pro energetickou unii. Junckerův tým je kompletní,“ oznámila lidovecká frakce na Twitteru. „Bulcová prošla. Výbor pro dopravu jí dal zelenou,“ potvrdila táž frakce i úspěch slovinské kandidátky. „Parlamentní výbor pro dopravu se zastoupením všech stran uvolnil cestu k tomu, aby se Violeta Bulcová stala komisařkou pro dopravu,“ uvedla ve svém prohlášení i frakce socialistů a sociálních demokratů.

Schválení obou kandidátů ve výborech se očekávalo, i když u Bulcové měli někteří poslanci problém s údajně příliš obecnými odpověďmi. Například frakce S&D dnes ale konstatovala, že Bulcová při pondělním dotazování „podala dobrý výkon vzhledem k tomu, jak málo času měla na přípravu“. Šefčovič i Bulcová měli na přípravu jen několik dní.

Zkompletování celé Evropské komise nyní otevírá dveře k tomu, aby Evropský parlament jednal o Junckerově týmu jako o celku. Toto hlasování má proběhnout zítra na plenárním zasedání ve Štrasburku, a pokud zákonodárci exekutivní orgán Evropské unie většinově podpoří, začne jeho pětileté funkční období 1. listopadu. Všeobecně se předpokládá, že parlament komisi schválí.