Ukrajina má sečteno 96 procent hlasů, Jaceňuk drží těsné vedení

Kyjev – Po sečtení téměř 96 procent volebních lístků zůstává vítězem nedělních ukrajinských voleb Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka. Strana získala 22,22 procenta hlasů. V těsném závěsu je na druhém místě favorizovaný prezidentský Blok Petra Porošenka, který od voličů obdržel 21,82 procenta hlasů.

Na třetím místě se drží strana Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového, jež má na svém kontě 11,03 procent hlasů. Následuje proruský Opoziční blok s 9,3 procenty, populistická Radikální strana se 7,44 procenty a strana Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové (5,69 procenta).
 
Všechny ostatní strany zatím zůstávají pod pětiprocentní hranicí potřebnou ke vstupu do sněmovny, jsou mezi nimi i nacionalisté ze strany Svoboda se 4,73 procenty.

Vládní koalici nejspíš vytvoří Blok Petra Porošenka, Lidová fronta a strana Svépomoc. Dohoda o vzniku nové vládní koalice bude vytvořena na základě Strategie 2020, tedy reformního plánu prezidenta Porošenka.

Porošenko: Chceme co nejrychleji vytvořit novou koalici (zdroj: ČT24)

„Blok Petro Porošenka vznikl teprve před pár týdny, a protože neměli na některých místech dostatek kandiátů, museli brát i partajníky z bývalé Strany regionů a to asi část voličů, kteří přemýšlí promajdanovsky, odradilo,“ vysvětluje ukrajinistka Lenka Víchová, co by mohlo být jedním z důvodů, proč strana současného prezidenta nezískala proti předpokladům tolik hlasů.

Úřad ukrajinského prezidenta dnes informoval, že Petro Porošenko po telefonu hovořil se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Ten mu pogratuloval k výsledku voleb a zároveň ho pozval na summit zemí visegrádské čtyřky a Německa, který se uskuteční 16. listopadu v Bratislavě. Kiska prý během telefonátu označil za velmi důležité, že na Ukrajině zvítězily proevropské a reformní síly.

Ústřední volební komise rovněž informovala, že ve 198 jednomandátových volebních obvodech na Ukrajině přišlo hlasovat 52,42 procenta voličů. Nejvíce jich hlasovalo ve Lvovské oblasti (70 procent), v Ternopilské oblasti (68,28 procenta) a Volyňské oblasti (64,85 procenta). Nejnižší byla podle očekávání naopak účast v Doněcké oblasti (32,4 procenta) a v Luhanské oblasti (32,87 procenta). V Kyjevě vhodilo lístky do volebních uren 55,86 procenta voličů.

  • Do Kyjeva už také dorazily výsledky z volebních místností v zahraničí včetně Prahy a Brna. V České republice podle volební komise hlasování velký zájem voličů nevyvolalo, vhodit lístek do urny přišlo něco přes 2 000 lidí. Osmadvacet procent z nich podpořilo Lidovou frontu, 21 procent Svépomoc a 20 procent Blok Petra Porošenka.

Moskva podle Lavrova uzná volby separatistů na východě Ukrajiny

Rusko uzná volby, které se mají 2. listopadu konat v oblastech na východě Ukrajiny ovládaných proruskými separatisty. Řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru, který dnes zveřejnil list Izvěstija. Zároveň zopakoval, že Moskva má v úmyslu uznat i výsledky ukrajinských parlamentních voleb. „Očekáváme, že volby (v Doněcké a Luhanské oblasti) se uskuteční, jak bylo dohodnuto. Doufáme, že hlasování bude svobodné a že se ho nikdo z vnějšku nepokusí narušit,“ uvedl šéf ruské diplomacie.

Borys Zajčuk, ukrajinský velvyslanec v ČR: „Lidé na Ukrajině očekávají celkovou normalizaci situace v zemi, především zlepšení své sociální a ekonomické situace. Bude potřeba provést řadu nezbytných reforem.“

„Ruský záměr (uznat tyto volby)… vyhrocuje a podkopává mírový proces,“ citovala agentura AFP Dmytra Kulebu z ukrajinského ministerstva zahraničí. Rusko tak stále více přestává být spolehlivým mezinárodním partnerem, dodal. Lavrovova prohlášení jsou totiž podle něj v naprostém rozporu s ujednáním z Minsku o příměří na východě Ukrajiny.
 
Pro Kreml jsou naopak volby v obou „lidových republikách“ v souladu se závěry mírových rozhovorů z běloruské metropole. „Je to jeden z nejdůležitějších aspektů ujednání z Minsku,“ zdůraznil Lavrov.