V Mexiku se při pátrání po zmizelých studentech našla další těla

Mexino - Úřady vyšetřující zmizení 43 studentů v západomexickém státě Guerrero objevily další mrtvá těla, která by mohla s případem souviset. Policii přivedla na stopy výpověď čtveřice podezřelých lidí, které zadržela v pondělí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nejmenované policejní zdroje.

Po skupině studentů zmizelých po střetu s policií v guerrerském městě Iguala pátrají úřady již měsíc, během něhož objevily hromadný hrob s třemi desítkami těl. Ta však podle forenzních testů pohřešovaným mladíkům nepatřila. Nyní policie objevila další nespecifikované množství těl, která projdou podrobnou analýzou zjišťující jejich indentitu.

Podle vrchního žalobce Jesúse Murilla policie v pondělí zadržela čtveřici lidí, kteří mohou být členy místního gangu Guerreros Unidos, jež je spojován se zmizením studentů. Zda se na základě jejich výpovědí našla těla a kolik jich bylo, to prokurátor neřekl.

Studenti se pohřešují od 26. září, kdy při policejním potlačování demonstrací v Iguale zemřelo šest osob a 25 bylo zraněno. Podle prokuratury policisté studenty odvezli pryč a zřejmě je předali zmíněnému drogovému gangu, který je očividně spojen s rodinou igualského starosty Josého Luise Abarky. Ten stejně jako šéf místní policie uprchl.
 
V souvislosti s případem bylo do dneška zadrženo 56 lidí, z nichž část tvoří místní policisté.
 
Tragédie podle médií ukazuje na propojení organizovaného zločinu s policií a lokální politikou. V Mexiku od roku 2006 zemřelo násilnou smrtí přes 80 000 lidí a dalších 20 000 se pohřešuje. Právě stát Guerrero, kde leží i známé přímořské letovisko Acapulco, patří k oblastem, které jsou nejhůře postiženy vlnou násilí spojeného s obchodem s drogami, únosy a vydíráním.