Začíná souboj o Kongres - a Obamovu budoucnost

Washington – Amerického prezidenta Baracka Obamu čeká další vysvědčení od občanů. Tzv. Mid-term Election, tedy volby, které se konají v polovině jeho mandátu, obmění křesla v obou komorách Kongresu. Voliči v nich poměr sil tradičně vyvažují a volí opozici. Zatímco ve Sněmovně reprezentantů už Republikáni převahu mají, k ovládnutí Senátu jim stačí šest křesel navíc. Průzkumy přitom žádné překvapení nenaznačují. Kongres by se tak mohl poprvé po osmi letech ocitnout plně v rukou Republikánské strany. Kromě toho čekají voliče také volby do místních orgánů.

Předpokládané vyznění voleb do Kongresu tak většinou spočívá v tom, jak moc vládnoucí strana prohraje. V dnešních volbách má být v Senátu nově rozděleno 36 ze 100 křesel, ve Sněmovně reprezentantů je ve hře všech 435 mandátů. Demokraté se nyní v Senátu mohou opírat o 53 svých zákonodárců. Kromě toho s nimi většinou hlasují také dva nezávislí senátoři. 

Pětičlenná převaha demokratů ale podle všeho nyní padne. Pokud se tak skutečně stane, nebude již Obama moci bez souhlasu konzervativců určovat, kdo bude zastávat vysoké posty v jeho administrativě. Za očekávaným špatným výsledkem demokratů z velké části stojí Obamova nepopularita. Se šéfem Bílého domu je spokojeno asi jen 42 procent Američanů, před dvěma lety mu přitom fandilo o 20 procent lidí více. Kritici mu vyčítají jeho imigrační politiku, zdravotnickou reformu, ale i zahraniční postoje.

  • Ožehavým tématem se před volbami stala také ebola. První potvrzený případ na americkém území znamenal okamžitý útok na Obamu a jeho kabinet. Podle republikánů nezavedl dostatečně včas preventivní opatření. Demokraté ale oponují, že postup zdravotnických úřadů je ovlivněn škrty, které si republikáni sami vynutili.

Podle odborníků se tak nyní může rozhodnout o faktickém zablokování jakýchkoliv dalších kroků Obamy v jeho éře. „Nemyslím si, že by se prezidentovi v případě výrazného vítězství Republikánů podařilo ještě prosadit jakoukoliv legislativu. Byl by to Kongres, který by už skutečně nic nedělal,“ konstatovala politoložka Toni-Michelle Travisová.  

Barack Obama odchází z jednání v Kongresu
Zdroj: ČTK/AP/Jacquelyn Martin

Republikáni využívají historicky nejnižší veřejné podpory Obamy a mají nynější volby jednoduše za referendum. Demokratický tábor se zase spoléhá na schopnost vyburcovat své příznivce na poslední chvíli. „Vemte s sebou, kohokoliv znáte, přesvědčte je o nutnosti volit. Nezůstávejte doma. Nenechte jiné rozhodovat o budoucnosti za vás,“ zdůrazňoval Obama ještě na nedělním shromáždění svých příznivců. 

Experti upozorňují, že současnému hlasování nedominuje žádné jasné téma. Jediné, co lze vysledovat, je prý obecné rozčarování voličů z neochoty obou stran jakkoliv v Kongresu spolupracovat. Mezi státy, ve kterých by se o klíčové většině v Senátu mohlo rozhodovat, patří Colorado, Arkansas, Iowa, Severní Karolína, New Hampshire nebo Georgia. Volební místnosti se otevřely ve 12:00 SEČ. Poslední z nich se uzavřou až ve středu v 6:00 SEČ.

Podle organizace Center for Responsive Politics jsou letošní kongresové volby nejdražší v dějinách Spojených států. Z celkových 3,67 miliardy dolarů přes polovinu (asi 2,7 miliardy dolarů) investovali do kampaně sami kandidáti a strany. Zbytek vynaložily soukromé osoby a organizace na podporu svých uchazečů.

Kromě toho si Američané během velkého volebního úterý zvolí ve 46 státech nové regionální zákonodárné sbory a ve 36 státech a třech teritoriích vyberou nové guvernéry, mimo jiné i v Kalifornii, na Floridě a v New Yorku. V metropoli Washingtonu a dalších 172 městech budou zvoleni také noví starostové. Právě ve Washingtonu a také ve státech Oregon a Aljaška lidé hlasují i o legalizaci marihuany. Pokud řeknou své ano, bude v americké metropoli legální držet pro osobní spotřebu asi 50 gramů marihuany a doma pěstovat až 6 rostlin konopí.